Elonkorjuu (maalaus)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Elonkorjuu on taiteilija Marcus Collinin ( 1882-1966) öljyvärimaalaus kankaalle, 90,5×98,5 cm, vuodelta 1915. Maalaus ostettiin vuonna 1915 Ateneumin taidemuseon kokoelmiin.

Collin korostaa Elonkorjuussa liikettä ja hahmojen alkukantaisuutta. Maalauksen ihmiset ovat kuin maan osa, jotka rytmikkäästi kokoavat viljalyhteitä. Viljan kahina sekä paine, jonka viljankeruulle epävarmaa säätä enteilevä taivas aiheuttaa, ovat aistittavissa teoksessa. Collin oli itse kotoisin ruotsinkielisestä virkamiesperheestä, joten kansanelämä ei ollut hänelle itsekoettua. Lieneekö se syynä siihen, että ihmiset monesti työskentelevät kuin yhtenä joukkona hänen maalauksissaan; heistä ei erotu persoonallisuuksia. Hänelle tyypillistä on myös kuvata heidät positiivisen humoristisessa valossa.

Collin teki paljon opintomatkoja. Elonkorjuu-maalauksesta on löydetty, kuten Collinin taiteesta yleensäkin, yhtymäkohtia ranskalaisen Honoré Daumier´n tuotantoon. Tämän maalauksen yhteydessä on viitattu myös Venäjän avantgarde-taiteelle ominaisiin piirteisiin, joissa kubismi ja ekspressionismi saa polttoaineensa kansanomaisista aiheista. Vuonna 1912 Collin oli Pariisissa Paul Serusierin oppilaana. Tällöin hän perehtyi paremmin niin kubismiin kuin Cézannenkin taiteeseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Timo Huusko: Marcus Collin: Elonkorjuu. Teoksessa Ateneum- opas. Toim. Timo huusko, 2007, s.81.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Maalaus Suomen Kansallisgallerian sivuilla: Kokoelmat: Elonkorjuu. [1] (Arkistoitu – Internet Archive)