Eds

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eds
Perustiedot
Tyyppi II-luokan kaksikerroksinen IC-vaunu
Liikennöitsijä VR-Yhtymä
Istumapaikkoja 83
Tekniset tiedot
Huippunopeus 200 km/h
Pituus 26 400 mm

Eds on VR:n omistama ja liikennöimä kaksikerroksinen palveluvaunu. Vaunussa on 83 normaalia ja kaksi invapaikkaa, kaareva perhehytti, matkatavaralokerikko ja pyörätuoliluiskat ovilla. Vaunun alakerrassa on suuri inva-WC ja yläkerrassa tavallinen pieni käymälä. Yläkerran toisessa päädyssä on lasten leikkitila, jossa on liukumäki, leikkiveturi sekä lastenkirjoja ja pelejä.

VR tilasi vuonna 1998 yhteensä 12 Eds-vaunua, jotka tulivat liikenteeseen vuosina 1998–2000. Eds oli ensi kertaa liikenteessä 2. heinäkuuta 1998 Helsingin ja Vaasan välisessä junaparissa IC 41/42. Vaunuja lisättiin aluksi tavallisiin IC-runkoihin vanhojen yksikerroksisten IC-vaunujen oheen yhdessä uusien Ed-vaunujen kanssa. Eds-vaunusta kehitettiin Edfs-muunnelma, eikä Eds:ää tilattu lisää ensimmäisen erän jälkeen. Eds liikennöi nykyisin tavallisesti kaksikerroksisten IC-runkojen vaununa numero 4 niissä rungoissa, joissa ei ole Edfs-vaunua.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.