E-4WD

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

E-4WD on Hitachin henkilöautoihin kehittämä ja osittain sähköisellä voimansiirrolla toteutettu nelivetojärjestelmä. Sitä ovat hyödyntäneet ainakin Nissan ja Mazda. Järjestelmä perustuu etuvetoisen auton perusratkaisuun, johon on lisätty ylimääräinen generaattori polttomoottorin yhteyteen ja mekaanisesti erillinen taakse sijoitettu vierasmagnetoidulta tasavirtamoottorilta hammaspyöräalennusvaihteen kautta voimansa saava takapyöräveto. Järjestelmän toimintaa ohjaa tietokone. Tämä avustava sähköinen voimansiirto on mitoitettu siten, että se ainoastaan auttaa ajoneuvon liikkeellelähtöä alle 30 km/h nopeuksissa ja kytkee takapyörävedon pois, kun rajanopeus on saavutettu. Takapyörävetoon on myös yhdistetty automaattinen luistonrajoitin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Yamamoto, Tatsuyuki & Shimizu, Hisaya & Ito, Masaru & Takano, Masami: Development of Simple Driver-friendly Electric 4WD System (PDF) Hitachi Review Vol. 53 (2004), No. 4. 25.11.2004. Hitachi. Viitattu 26.4.2014. (englanniksi)
  • e-4WD System (PDF) (kaupallinen tiedote) Nissan Motor Company Global Website. 6.10.2010. Tokyo, Japan: NISSAN MOTOR CO., LTD.. Arkistoitu 17.9.2012. Viitattu 26.4.2014. (englanniksi)