DocBook

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

DocBook on teknisen dokumentaation tekemiseen kehitetty merkintäkieli, jonka nykyinen versio on kehitetty XML:n pohjalta. DocBookin etuna on, että se sallii käyttäjänsä luoda dokumentaation esitysneutraalissa muodossa, jonka pohjalta voi automatisoidusti luoda HTML- tai PDF-dokumentteja sekä man-sivuja. DocBookia on sen XML-pohjaisuuden vuoksi lähes mahdotonta kirjoittaa käsin. Yleensä sitä käytetään jonkinlaisena välitiedostomuotona muunnettaessa rakenteisia dokumentteja.

DocBookin kehitys alkoi 1991 Usenet-keskusteluissa. Mukaan tulivat HAL Computer Systems ja O'Reilly & Associates, jotka myöhemmin perustivat oman komiteansa sitä kehittämään (Davenport Group). Vuonna 1998 kehitys siirtyi SGML Open -konsortiolle, josta tuli myöhemmin OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards).

Esimerkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
 <book xml:id="simple_book" xmlns="http://docbook.org/ns/docbook" version="5.0">
   <title>Very simple book</title>
   <chapter xml:id="chapter_1">
     <title>Chapter 1</title>
     <para>Hello world!</para>
     <para>I hope that your day is proceeding <emphasis>splendidly</emphasis>!</para>
   </chapter>
   <chapter xml:id="chapter_2">
     <title>Chapter 2</title>
     <para>Hello again, world!</para>
   </chapter>
 </book>

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

OpenBSDn mandocin kehittäjä Ingo Schwarze yritti kirjoittaa Unixin manuaalisivuille muunninta DocBook-muodosta. Schwarzen mukaan DocBook on turvonnut, redundantti ja epätäydellinen samaan aikaan, eikä sitä pitäisi käyttää mihinkään. BSD:n manuaalisivuilla käytettävään mdoc-muotoon verrattuna DocBookin spesifikaatio on viisi kertaa pitempi, suuri osa sen elementeistä on tarpeettomia ja vain haittaavat luettavuutta ja lisäävät moniselitteisyyttä. Spesifikaatio on monissa kohdissa epämääräisesti määritelty. Lähes kaikki voidaan ilmaista usealla eri tavalla, mikä tekee kielestä vaikeamman oppia ja lukea ja tuloksesta epäyhtenäisemmän. Silti DocBook ei pystyi ilmaisemaan kaikkia manuaalisivujen piirteitä.[1]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.