David Duke

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
David Duke vuonna 2008.

David Ernest Duke (s. 1. heinäkuuta 1950) on yhdysvaltalainen poliittinen aktivisti. Duke on valkoinen nationalisti ja esittäytyy ”roturealistiksi”. Hän kannattaa rotujen sekoittumisen estämistä ja valkoista separatismia.

Duke on entinen Louisianan edustajainhuoneen jäsen ja presidentinvaalien esivaalien osanottaja sekä republikaanien että demokraattien riveissä. Oppiarvoltaan Duke on historian tohtori.[1] Hän liittyi vuonna 1967 Ku Klux Klaniin ja oli vuodesta 1974 vuoteen 1978 Knights of the Ku Klux Klan -järjestön suurlohikäärmeen (Grand Dragon) arvoinen johtaja. Hänen johtajakautenaan KKK kehittyi maltillisempaan suuntaan eikä syyllistynyt rikoksiin.

Juutalainen ylivalta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Duken kohuteos Jewish Supremacism (Free Speech Press, 2003) on julkaistu myös omakustanteena suomeksi vuonna 2010 nimellä Juutalainen ylivalta (ISBN 978-952-92-8137-4). Kirja pyrkii nimensä mukaisesti osoittamaan juutalaisen taloudellisen ja poliittisen ylivallan sekä mediavallan länsimaissa, eritoten Yhdysvalloissa. Lisäksi hän käsittelee juutalaisten historiaa, kulttuuria, sionismia sekä Israelin valtiota. Kirjan kritisoijat pitävät sitä antisemitistisenä, minkä Duke kieltää vedoten siihen että käyttää juutalaisten omia lähteitä todisteina. Kirja on omistettu holokaustista selvinneelle israelilaiselle rauhanaktivistille.

Duken kuvaillaan olevan "uusnatsi" ja "Amerikan radikaalioikeiston tunnetuin henkilö". Hänen näkemyksiään leimaa rasismi, antisemitismi. Duke on listattu maailman tunnetuimpien holokaustin kiistäjien listoille, tästä hän sai julkisuutta mm. silloin kun hän tuki Ernst Zündelia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. David Duke Earns Full Doctorate in Ukraine – Jewish Leaders Protest 8.8.2008. David Duke. Viitattu 16.8.2006. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]