Dave Brock

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
David Brock lavalla heinäkuussa 2009

David Anthony "Dave" Brock (s. 20. elokuuta 1941, Isleworth, Middlesex, Britannia) on englantilainen muusikko. Hän on ollut Hawkwind-yhtyeen johtohahmo yhtyeen koko olemassaolon ajan. Hän on ainoa alkuperäisjäsen yhtyeessä tällä hetkellä (2012). Brockin pääinstrumentti on kitara. Hän soittaa myös kosketinsoittimia ja laulaa.

Dave Brock aloitti musiikkiuransa soittamalla dixieland-tyylistä jazzia klubeilla ja myöhemmin hänen kiinnostuttua blues-musiikista hän soitti yhdessä mm. Eric Claptonin ja Keith Relfin kanssa[1]. Brock toimi myös katusoittajana 1960-luvun puolivälissä ennen kuin liittyi Dharma Blues Bandiin[1].

Hän on tehnyt 1960-luvulla joitakin blues- ja folkvaikutteisia levytyksiä, joita on julkaistu Hawkwindin kokoelma-albumeilla. Brock oli kuitenkin ensisijaisesti kiinnostunut elektronisen musiikin yhdistämisestä rockiin ja vuonna 1969 hän perusti Hawkwind-yhtyeen, jossa pääsi toteuttamaan ideoitaan. Hawkwindia edelsi Famous Cure -niminen psykedeelistä bluesia soittanut yhtye[1].

Monista Hawkwindissa mukana olleista luovista persoonista ja taitavista muusikoista huolimatta Dave Brock on aina ollut yhtyeen päähahmo ja johtaja. Brock on aina inhonnut valtavirtaa ja kaupallistumista. Hän on sanonut vihaavansa yhtyeen hittisingleä "Silver Machinea"[2] ja yhtye kieltäytyi esiintymästä suositussa Top Of The Pops -musiikkiohjelmassa (BBC:n piti tästä syystä tulla yhtyeen konserttiin kuvaamaan)[3]. Suurimpana virheenään Brock on pitänyt Lemmy Kilmisterin erottamista Hawkwindista[4].

Brock on julkaissut myös muutaman sooloalbumin ja hänen muuta soolotuotantoaan on julkaistu ainakin Weird Tapes 1-8 -sarjassa. Brock asuu vaimonsa Kris Taitin kanssa Devonissa, jossa heillä on maatilayritys sekä levytysstudio, jossa Hawkwind on levyttänyt viimeisimmät albuminsa.

Soolodiskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Earthed To The Ground 1984
  • Strange Trips & Pipe Dreams 1995
  • Memos And Demos 2001
  • Earthed To The Ground & The Agents Of Chaos 2003

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c http://www.allmusic.com/artist/p16096/biography Biografia Allmusic.com-sivustolla
  2. Soundi-lehden Hawkwind-artikkeli 1983
  3. http://www.starfarer.net/aprhist1.html (Arkistoitu – Internet Archive) Historia Starfarer-sivustolla
  4. http://www.starfarer.net/lpnotes.html (Arkistoitu – Internet Archive) Sonic Boom Killers-albumin kansivihko