Datasähkö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Datasähköllä (myös PLC, power-line communication ja BPL, broadband over power lines) tarkoitetaan datasiirtoa eli tiedonsiirtoa sähköverkossa.

Datasähkön etu moniin kilpailijoihinsa nähden on, että sen kanssa voidaan käyttää olemassa olevia sähköjohtoja eikä näin ollen tarvita uutta kaapelointia. Huonoja puolia ovat kilpailijoihin verrattuna hidas tiedonsiirtonopeus ja säteilyn vuotaminen radiotaajuuksille. Jälkimmäinen johtuu siitä, että tiedonsiirtoon suunnittelemattomia sähkökaapeleita ei ole eristetty lainkaan.

Tekniikkaa vastaan ovat protestoineet massiivisesti mm. radioamatöörit ja DX-kuuntelijat, jotka ovat valittaneet korkeiden taajuuksien tukkeutumisesta datasähkön käyttöalueilla.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Datasähkö ei ole mikään uusi tekniikka, mutta nykyisellä nimellään sitä on kutsuttu vasta viime vuosina. Aiemmin sitä käyttivät sähköyhtiöt huoltopuheluiden välittämiseen voimalinjoissa. Tällöin puhuttiin kantoaaltolaitteesta[1]. Tässä käyttöyhteydessä datasähköä hyödynnettiin 1960-luvulle saakka. Myöhemmin tekniikkaa on käytetty laitteiden kauko-ohjaukseen ja Internet-yhteyksien tarjoamiseen.

Alun perin datasähkö suunniteltiin vain hyvin pienien tietomäärien (kuten vaikkapa sähköerottimen aukaiseminen ja sulkeminen) siirtämiseen, missä se toimi välttävästi. Tätä suuremmilla nopeuksilla haitat ovat kuitenkin olleet liian suuria saavutettuun hyötyyn nähden, joten tekniikka ei ole menestynyt laajakaistayhteyksien tarjoajana. Suomessa datasähköä ei saa toukokuun 2010 jälkeen enää millään paikkakunnalla Turku Energian ja Kuopion Energian luovuttua siihen liittyvästä liiketoiminnasta[2][3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kantoaaltolaite (luettu 18. helmikuuta 2007)
  2. Turku Energian Datasähkö-liiketoiminta siirtyy Lounet Oy:lle(viitattu 18. helmikuuta 2007) (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. Kuopion Energia myy laajakaistapalvelunsa DNA:lle(viitattu 11. maaliskuuta 2010) (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]