Dale Earnhardt

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Dale Earnhardt vuonna 2000.

Ralph Dale Earnhardt, Sr. (29. huhtikuuta 195118. helmikuuta 2001) oli yhdysvaltalainen kilpa-autoilija. Earnhardt kilpaili elämänsä aikana Yhdysvalloissa useissa autosarjoissa, mutta parhaiten hän menestyi vakioautosarja NASCARissa. Earnhardt syntyi Kannapolisissa, Pohjois-Carolinassa.

Dale Earnhardtilla on neljä lasta, Kelley King, Taylor, Kerry ja Dale Jr. Kaksi viimeksi mainittua ovat myös tunnettuja NASCAR-ajajia. Earnhardt avioitui kolmannen kerran vuonna 1982. Leski Teresa Earnhardt omistaa edelleen kilpatallin ja markkinointiyrityksen Dale Earnhardt, Inc., jonka Dale perusti yhdessä hänen kanssaan 1990-luvulla.

Earnhardt oli menestynyt kuljettaja Winston Cup -sarjassa, jonka mestariksi hän ylsi seitsemästi. Vain Richard Petty on pystynyt voittamaan yhtä monta mestaruutta. Earnhardtin aggressiivinen ajotyyli vetosi lajin faneihin, jotka antoivat hänelle lempinimen "The Intimidator", "Pelottelija".

Earnhardt menehtyi viimeisellä kierroksella vuoden 2001 Daytona 500 -kilpailussa auttaessaan poikansa voittoon. Hän oli neljäs kuljettaja, joka kuoli yhdeksän kuukauden aikana vuosina 2000–2001. Onnettomuuden jälkeen NASCAR aloitti massiivisen turvallisuuskampanjan lähinnä yleisön ja lajin sponsorien painostuksesta.

Dale Earnhardtin ura NASCAR-kuljettajana kesti yli 25 vuotta.

Earnhardt ajoi lähes koko NASCAR-uransa mustalla autolla numero 3.
Tämä urheilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.