Cyna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Cyna (14. joulukuuta 1983 Puola – 14. toukokuuta 2007) oli kenttäratsastaja Piia Pantsun ratsu. Se oli ensimmäinen hevonen, jolla Pantsu kilpaili MM-tasolla.

Puolassa syntynyt Cyna tuli Suomeen vuonna 1989. Se oli tummanruunikko, pienikokoinen tamma, jonka isä oli englannintäysiverinen. Suomeen tullessaan se oli lähes kouluttamaton. Sillä oli tehty laukkatreeniä, mutta este- tai kouluratsastukseen sitä ei ollut harjoitettu ollenkaan. Pantsu kilpaili sillä ensin Suomessa saavuttaen lukuisia sijoituksia ja voittoja. Cyna muutti Pantsun mukana Ruotsiin valmennettavaksi, ja kaudella 1994 ratsukko voitti muun muassa Krafft Cup -kenttäkilpailusarjan. Vuoden 1994 MM-kilpailuissa Haagissa ratsukko sijoittui viidenneksi ja seuraavana vuonna Roomassa neljänneksi.

Cyna kantakirjattiin Suomessa vuonna 1989 ensimmäisellä palkinnolla. Se jätti kaksi jälkeläistä, jotka molemmat ovat tammoja. Vuonna 1997 syntynyt Cera (i. Master) myytiin Yhdysvaltoihin. Vuonna 2000 syntynty Zinnia (i. Robin Z) voitti junioreiden kenttäratsastuksen SM-kultaa 2008 Ann-Niina Kiviniityn ratsastamana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.