Colgan Airin lennon 3407 onnettomuus

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Colgan Airin lento 3407
Colgan Airin Bombardier Dash 8 kone maalattuna Continenal Connetionin väreihin.[1] Kuvan yksilö ei ollut onnettomuuskoneena
Colgan Airin Bombardier Dash 8 kone maalattuna Continenal Connetionin väreihin.[1] Kuvan yksilö ei ollut onnettomuuskoneena
Yhteenveto
Päivämäärä 12. helmikuuta 2009
Onnettomuustyyppi Putosi laskuliidossa (Jäätä siivissä, Pilotin virhe)
Tapahtumapaikka Buffalo, New York, Yhdysvallat
Lähtöpaikka Newark, New Jersey
Määränpää Buffalo
Kuolleita 50 (yksi maassa)
Loukkaantuneita 4 (maassa)
Eloonjääneitä 0
Lentokone
Lentokoneen malli Bombardier Dash 8 Q400
Lentoyhtiö Colgan Air
Rekisteritunnus N200WQ
Matkustajia 44
Miehistöä 5

Colgan Airin lento 3407 (markkinointinimi Continental Connection lento 3407) oli Yhdysvaltain sisäisellä lennolla ollut lento. Kone oli lähtenyt Newarkin kansainväliseltä lentoasemalta (EWR) New Jerseystä määränpäänään Buffalo Niagara kansainvälinen lentoasema (BUF) New Yorkin osavaltiossa.

12. helmikuuta 2009 kello 22.11 paikallista aikaa (13. helmikuuta kello 03.11 UTC) kone putosi pientaloalueelle ollessaan laskuliidossa Buffalon lentoasemalle.

Onnettomuudessa menehtyi 50 ihmistä. Menehtyneiden joukossa oli koneen viisihenkinen miehistö, 44 matkustajaa ja yksi maanpinnalla ollut henkilö. Lentäjät eivät antaneet hälytystä ennen onnettomuutta. Kyseessä oli ensimmäinen vakava lento-onnettomuus Yhdysvalloissa sitten Comair Airin lennon 191 elokuussa 2006.

Onnettomuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kone oli Bombardier Dash 8. Konetyypillä on ollut lukuisia pieniä teknisiä ongelmia muun muassa laskutelineiden kanssa. Colgan Airin lento 3407 oli kuitenkin ensimmäinen vakava onnettomuus konetyypille. Kone oli uusi, otettu käyttöön vasta huhtikuussa 2008.

Kone oli selvitetty laskeutumaan lentokentälle, ja se katosi tutkasta noin kello 22.11. Se oli pudonnut maahan noin kymmenen kilometrin päässä kentästä, normaalin lentoreittinsä alapuolelle.

Alustavasti koneen tallenninlaitteiden mukaan onnettomuuden syy on jään kertyminen koneen rakenteisiin. Onnettomuushetken säätila ei kuitenkaan ollut erityisen hankala vaan melko tyypillinen talvisää. Lämpötila oli nollan tienoilla ja lisäksi oli kevyttä lumisadetta sekä sumua. Tuuli tapahtumahetkellä oli noin 7 m/s.

Ohjaamotallenteiden mukaan lentäjät olivat huomanneet tuulilasiin ja siipiin kertyvän jäätä, vaikka jääntorjuntajärjestelmä olikin päällä. Lentotietotallenteiden mukaan kone lensi automaattiohjauksessa, vaikka suositusten mukaan onnettomuushetken oloissa olisi pitänyt lentää käsiohjauksella. [2]

Syy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lennon aikana jäätä oli kertynyt tuulilasiin ja siipiin, eivätkä lentäjät huomanneet että jää aiheutti hidastusta, ja kun kone alkoi sakata ja stickshaker (ohjainten tärisyttäjä) alkoi hälyttää niin pilotti alkoi vetää ohjaimia, joka aiheutti sen että kone hidastui entisestään, ja sakkasi. Syyksi voi tulkita siipiin kertyneen jään ja pilotin väsymyksestä johtuneen virheen.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä ilmailuun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.