Cinnabarinhaukkapöllö

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Cinnabarinhaukkapöllö
Uhanalaisuusluokitus: Vaarantunut [1]
Vaarantunut
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Pöllölinnut Strigiformes
Heimo: Pöllöt Strigidae
Suku: Haukkapöllöt Ninox
Laji: ios
Kaksiosainen nimi
Ninox ios
Rasmussen, 1999[2]
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Cinnabarinhaukkapöllö Wikispeciesissä

Cinnabarinhaukkapöllö (Ninox ios) on pöllöihin kuuluva lintu.

Se on kotoperäinen Sulawesiin saarella Indonesiassa. Sen on kuvannut 1999 uutena lajina yhdysvaltalainen ornitologi Pamela C. Rasmussen yhden näytteen perusteella, jonka tiedot on koonnut Frank Rozendaal 1985 Bogani Nani Wartabonen kansallispuistosta Minahassan niemimaalta Pohjois-Sulawesilta. Sen jälkeen se on havaittu myös Lore Lindun kansallispuistossa Keski-Sulawesilla, mikä suuresti laajentaa sen tunnettua elinaluetta.

Cinnabarinhaukkapöllö on pieni lintu, sen kokonaispituus on 22 cm, ja sillä on suhteellisen pitkä pyrstö ja kapeat terävät siivet. Se on hyvin voimakkaanvärinen haukkalintu, väriltään yksivärisen punaruskea lukuun ottamatta valkoisia täpliä hartiahöyhenissä ja vatsapuolen valkoisia nuolimaisia höyheniä, alavatsan epäselviä tummempia pykiä ja kapeita tummepia juovia pyrstön lentosulissa. Naamassa ei ole kuviota.

Tunnetut neljä merkintää lajista osoittavat, että se on aktiivinen päiväaikaan ja sen elinpiiriä ovat metsät keskimäärin korkeudella 1 120–1 700 m. Muutoin sen elinalueesta tiedetään hyvin vähän. Morfologisten samankaltaisuuksien vuoksi australiankehrääjiin verrattuna Rasmussen esittää, että se voi olla hyönteissyöjä ja saalistaa lentäviä hyönteisiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Ninox ios IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, www.iucnredlist.org. Viitattu 15.5.2014. (englanniksi)
  2. Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Ninox ios (TSN 686699) Viitattu 16.7.2012. (englanniksi)
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.