Cherry Grove, Fire Island: Sixty Years in America’s First Gay and Lesbian Town

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cherry Grove, Fire Island: Sixty Years in America’s First Gay and Lesbian Town
Alkuperäisteos
Kirjailija Esther Newton
Kieli englanti
Kustantaja Beacon Press
Julkaistu 1993
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Cherry Grove, Fire Island on kulttuuriantropologi Esther Newtonin teos, joka on ilmestynyt vuonna 1993. Kirja käsittelee New Yorkin lähellä sijaitsevan Cherry Grove -saaristokylän homo- ja lesboväestöä kuudenkymmenen vuoden ajalta aina 1920-luvulta 1980-luvun lopulle saakka. Cherry Groven väestörakenteesta suurin osa kuuluu seksuaalivähemmistöihin.

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Newton käy teoksessaan läpi Cherry Groven kulttuuria, väestöä ja tapahtumia 1920-luvulta lähtien. Newton kuvailee saaristokylän kulttuuria muun muassa yhteisöllisyyden, konfliktien ja kulttuurin muuttumisen näkökulmista. Cherry Grovella seksuaalivähemmistöihin kuuluvat henkilöt kykenivät ilmaisemaan seksuaalista suuntautumistaan avoimesti, toisin kuin muualla Amerikassa. Kirjan toistuvia teemoja ovat yhteisöllisyyden korostamisen lisäksi homojen ja lesbojen, maanomistajien ja vuokralaisten, homoseksuaalien ja heteroseksuaalien sekä eri etnisiin ryhmiin kuuluvien ihmisten välisiin sosiaalisiin suhteisiin liittyvät ongelmat. Teos käsittelee myös muun muassa seksiä, kaupallisuutta, juhlimista sekä henkilökohtaisen ja sosiaalisen identiteetin syntyä.

Etnografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Newton on asunut Cherry Grovella kumppaninsa kanssa. Hän haastatteli tutkimusta tehdessään 46 henkilöä ja osallistui Cherry Groven toimintaan saaristokylän täysivaltaisena jäsenenä. Newtonin tavoitteena oli kertoa Cherry Grovesta ihmisten siitä kertomien tarinoiden eli narratiivien kautta sekä peilata alueen tapahtumia laajempaan homouden historiaan Amerikassa.

Postmodernistinen ja feministinen ote[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Newtonin teoksen luonne on toisinaan jopa kaunokirjallinen, ja postmodernistiseen tapaan hänen teoreettinen otteensa on relativistinen. Hän välttää analysoimasta kulttuuria minkään aiemman antropologisen teorian mukaisesti ja keskittyy tuomaan esille tutkittavien ihmisten mielipiteet. Kirja noudattelee myös feministisen antropologian periaatteita, koska Newton tuo esille saaristokylän homoyhteisön lisäksi sen lesboyhteisön elämää ja naisten näkökulmaa.kenen mukaan? Newton on ollut aikanaan seksuaalivähemmistöjen tutkimuksen pioneeri ja hänen kirjansa on ollut ensimmäisiä amerikkalaista homo- ja lesbokulttuuria käsitteleviä teoksia. Newton ennusti kirjan ilmestymisen aikoihin, että homoudesta tulee vielä jonakin päivänä normaali osa amerikkalaista kulttuuria.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Newton, Esther, Cherry Grove Fire Island: Sixty Years in America's First Gay and Lesbian Town, Beacon Press, Boston, Massachusetts, 1993.