Carol Kane

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Carolyn Laurie Kane (s. 18. kesäkuuta 1952 Cleveland) on yhdysvaltalainen näyttelijä.

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kane syntyi Clevelandissa, Ohiossa juutalaiseen perheeseen. Kanen äiti Joy on ammatiltaan jazzlaulaja, opettaja, tanssija ja pianisti, ja hänen isä Michael Kane on arkkitehti. Vuonna 1964 Carolynin vanhemmat erosivat hänen ollessa kaksitoista vuotta vanha.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanen ensimmäinen rooli oli teatterissa vuonna 1966 näytelmässä The Prime of Miss Jean Brodie. Kanen ensimmäisiä rooleja elokuvissa on Jack Nicholsonin tähdittämässä Saattokeikka-elokuvassa vuonna 1973, jossa hän esiintyi ilotyttönä. Hänet tunnetaan ehkä parhaiten Jill Johnsonin roolista vuonna 1979 valmistuneesta Kun tuntematon soittaa... (When a Stranger Calls) kauhuelokuvasta. Muita elokuvia, joissa Carol on näytellyt on muun muassa Woody Allenin ohjaama Annie Hall ja Addams Family II, jossa hän esitti hirviöperheen isoäitiä. Hän näytteli pari vuotta Taxi-televisiosarjassa, vuodesta 1981 vuoteen 1983. Kane vieraili 1994 Seinfeld-sarjassa.

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kane on ollut kerran ehdolla Oscar-palkinnon saajaksi vuonna 1976 elokuvasta Hester Street. Emmy-palkinnon hän on voittanut kahdesti sarjasta Taxi vuonna 1982 ja 1983. Samaisen palkinnon saajaksi hän oli ehdolla vuonna 1996 Chicagon lääkärit -draamasarjasta. AFi-palkinnon saajaksi hän oli ehdolla vuonna 1982 elokuvasta Norman Loves Rose.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]