Bogesundin linna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bogesundin linna

Bogesundin linna on rakennus Ruotsissa Vaxholmin kunnassa.

Alkuperäinen Pietari Brahen rakennuttama linna valmistui vuonna 1650. Porraskäytävä ja salonki sijoitettiin keskelle ja niitä ympäröivät muut huoneet. Julkisivu oli punainen ja kulmat harmaat. Brahen suku omisti linnan vuoteen 1739 asti. Se säilyi suurimmaksi osaksi muuttumattomana vuoteen 1859 asti. Silloin omistaja Nils Albrekt von Lantingshausen von Höpken rakennutti linnasta nelitornisen kansallisromanttisen ritarilinnan. Arkkitehteina toimivat F. W. Scholander ja Thor Medelplan.

Viimeinen yksityinen omistaja omisti tilan vuoteen 1906 asti. Hänellä ei ollut rahaa kunnossapitoon, joten rakennukset ja maat jätettiin rappeutumaan. Valtio otti omaisuuden haltuunsa 1946 tarkoitusta varten säädetyn huonoon hoitoon liittyvän lain nojalla. Vuodesta 1949 linna on ollut rakennusmuistomerkki. Siellä hoidettiin jonkin aikaa alkoholisteja.

Katto, julkisivut ja ikkunat remontoitiin perusteellisesti vuosina 1960–1970. 1990-luvulla linnan sisäosat järjestettiin siten, että sitä on mahdollista esitellä yleisölle. Ylimmässä kerroksessa on takka, ovet ja seinämaalausten jäännöksiä 1600-luvulta, muut kerrokset edustavat omia vuosisatojaan 1900-luvun alkuun asti.

Puistossa on retkeilymaja. Siellä on myös joitakin 1800-luvun jälkipuolelta peräisin olevia hyvin säilyneitä työväen asuntoja. Puistoa entistetään romanttisen englantilaisen tyylin mukaiseksi, joka oli 1800-luvun lopussa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Bogesundin linna.