Benjamin Mkapa

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Benjamin Mkapa

Benjamin William Mkapa (s. 12. marraskuuta 1938) oli Tansanian presidentti vuosina 19952005 ja CCM-puolueen puheenjohtaja. Hän toimi maansa presidenttinä. Hänen toinen viisivuotiskautensa päättyi joulukuussa 2005. Hän toimi myös ulkoministerinä kuusi vuotta.

Mkapa valittiin presidentiksi ensimmäisissä vapaissa monipuoluevaaleissa. Hän sai 62 % äänistä. Siirtymä demokratiaan ei ollut helppo, vaan vaalituloksen kiistänyt oppositio ryhtyi mellakoihin. Etenkin Sansibarilla, jossa CCM-puolueen ehdokas sai vain prosentin enemmän ääniä kuin kilpailijansa, mellakoissa kuoli satoja.

Kautensa aikana Mkapa jatkoi talouden liberalisointia joka alkoi hänen edeltäjänsä Ali Hassan Mwinyin kaudella. Hän yksityisti useimmat valtionyhtiöt ja kehitti vapaakauppapolitiikkaa houkutellakseen ulkomaisia sijoituksia maahan. Mkapa otti kuitenkin päätehtäväkseen hallinnollisten rakenteiden uudelleenluomisen ja korosti erityisesti terveydenhuollon, koulutuksen ja sanitaation kehittämistä.

Mkapaa on kritisoitu siitä, että hän on antanut ulkomaisten yhtiöiden hallita liian voimakkaasti maan taloutta. Myöhemmin on sanottu, että hänen toimensa tavallisen tansanialaisen taloudellisen tason nostamiseksi epäonnistuivat.

Hänen kannattajansa sanovat, että ulkomaiset sijoitukset olivat ainoa keino kohottaa maan taloutta. Hänen toimintansa sai Maailmanpankin ja IMF:än tuen ja johtivat joidenkin Tansanian ulkomaanvelkojen anteeksiantoon.

Lähteitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tansanian lippu Tansanian presidentit
Julius NyerereAli Hassan MwinyiBenjamin MkapaJakaya Kikwete