Beagle 2

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Beagle 2

Beagle 2 oli Mars Express -luotaimen mukana ollut englantilainen laskeutuja. Se kuitenkin menetettiin laskeutumisen aikana 25. joulukuuta 2003. Helmikuun 6. päivänä 2004 ESA julisti sen virallisesti kadonneeksi.

Alus ja mittalaitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Beagle 2 muistutti suurta taskukelloa. Laskeuduttuaan se olisi avannut neljä aurinkopaneeliaan ja ojentanut robottikätensä (Payload Adjustable Workbench, PAW), johon suurin osa mittalaitteista oli sijoitettu. Päinvastoin kuin NASAn robottikulkijat Spirit ja Opportunity, Beagle 2 ei ollut kykeneväinen liikkumaan.

Beagle 2 kantoi mukanaan parin stereokameroita, mikroskoopin, Mössbauer- ja röntgenspektrometrin, kaasukromatografin ja massaspektrometrin. Lisäksi siinä oli pora kivien hiomiseen sekä pieni kaira (Planetary Undersurface Tool, PLUTO), jolla voitiin kaivautua jopa metrin syvyyteen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Transformers-elokuvassa mainitaan Beagle 2 avaruusluotain, joka lähetettiin Marsiin. Beagle 2 ehti lähettää 13 sekuntia ja sen lähettämässä videokuvassa näkyi kun Marsissa ollut Decepticon tuhosi sen. Ohjaaja Michael Bay oli halunnut kertoa laskeutujan katoamissyyn jossakin hänen elokuvassaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Beagle 2.