Asekäsi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Asekäsi on käsiaseen käyttöön ammattimaisen koulutuksen saaneen henkilön tiedostamaton valmius pitää kättä valmiina aseenkäyttöön. Asekättä pidetään mahdollisimman lähellä vartaloa, jotta aseen saa mahdollisimman nopeasti esiin tarpeen vaatiessa. Asekäden liikerata on kävellessä huomattavasti lyhyempi kuin toisen käden.

Tunnettuja asekäden omaavia ovat KGB-koulutuksen saaneet henkilöt Venäjällä. KGB:ssä annettiin perusteellinen koulutus käsiaseen käyttöön kentällä. Salaisen koulutuskäsikirjan mukaan oikeaa kättä tulee pitää mahdollisimman lähellä vartaloa ampumavalmiudessa ja se ei saa tarpeettomasti heilua, jotta aseen saa nopeasti käteen. Lisäksi tulee liikkua kehon vasenpuoli edellä. Henkilö on ikään kuin ampumavalmiudessa koko ajan liikkuessaan. Monet ovat omaksuneet koulutuksen niin hyvin että asekäsi liikkuu vähemmän vanhempanakin ja käsien erilainen liikerata erottuu selvästi videolla.

Tunnettu asekäsi on Venäjän presidentti Vladimir Putinilla, jolla on KGB-koulutus taustanaan. Hänen vasen kätensä liikkuu kiivaammin ja liikerata on pidempi kuin oikean asekäden. Hollantilaiset liiketutkijat on nimenneet Putinin liikkumisen revolverityyliksi. Vastaava tyyli Venäjän johdossa on pääministeri Dmitri Medvedjevillä, puolustusministereillä Anatoli Serdjukovilla ja Sergei Ivanovilla sekä läntisen sotilaspiirin komentajalla Anatoli Sidorovilla.[1][2]


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. YouTube-videot paljastavat: Putinin asekäsi on koko ajan toimintavalmiina Aamulehti. 15.12.2015. Tampere: Alma. Arkistoitu 22.12.2015. Viitattu 15.12.2015.
  2. Rui Araújo, Joaquim J Ferreira, Angelo Antonini, Bastiaan R Bloem: “Gunslinger’s gait”: a new cause of unilaterally reduced arm swing The BMJ. 5.11.2015. Lontoo: BMJ. Viitattu 13.4.2021. (englanniksi)