Arktinen taide

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Arktinen taide on taidetta ja kulttuuria, joka heijastaa, jatkaa ja uusintaa arktisten alueiden kulttuuriperintöä. Käsite sisältää alkuperäiskansojen ja ei-alkuperäiskansojen taiteen sekä näiden vuorovaikutuksen. Arktinen taide viittaa nykytaiteen lisäksi muun muassa perinne- ja taidekäsityöhön sekä uusiin taidemuotoihin, kuten lumi- ja jääveistoon. Myös esimerkiksi mediatuotannot, jotka kuvaavat arktista kulttuuria, lukeutuvat arktiseksi taiteeksi.

Arktisen taiteen käsite on kulttuuripoliittisesti latautunut. Sen avulla pyritään tunnistamaan pohjoisten alueiden taiteen ja kulttuurin erityispiirteitä ja edistämään kestävää kehitystä. Keskeinen foorumi on arktisen taiteen huippukokous Arctic Arts Summit, joka järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2017 Harstadissa Norjassa ja järjestetään vuonna 2019 Rovaniemellä. Arctic Arts Summit 2019 on mittava taide- kulttuuripoliittinen tapahtuma.

Lapin yliopisto koordinoi Arktisen yliopiston taiteen koulutusorganisaatioiden verkostoa Arctic Sustainable Art and Design ja antaa koulutusta arktisen taiteen maisteriohjelmassa Arctic Art and Design.

Arktisen taiteen määritelmä on kirjoitettu kirjaan Ymäristötaidetta Lapin matkailuun.