Ampumasuunnistus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ampumasuunnistusta Ruotsissa

Ampumasuunnistuskilpailu koostuu kolmesta osalajista, jotka ovat ammunta, kartanluku ja suunnistus. Kilpailijoiden keskinäinen sijoitus ratkeaa kokonaisajan perusteella.

Ampumapaikalla kilpailijat ampuvat osumasta kaatuviin tauluihin sekä makuulta että pystystä. Jokainen ohilaukaus tuo kilpailijalle joko sakkoaikaa tai sakkokierroksia. Aseenaan kilpailijat käyttävät pienoiskivääriä tai ampumahiihtopienoiskivääriä. Nuorten sarjoissa aseena on ilmakivääri. Nuoret ampuvat ainoastaan makuulta. Kartanlukuosuudella kilpailijat merkitsevät kilpailukarttaansa neulanreiällä joko oman tai etäisyyspisteen paikan. Virheellisestä paikannuksesta kertyy sakkoaikaa. Suunnistusosuus on rastipisteineen ja reitteineen samanlainen kuin normaali suunnistus.

Suomessa ampumasuunnistuksen kansallisena lajiliittona toimii Suomen Sotilasurheiluliitto. Liitto huolehtii ampumasuunnistuksen Suomen mestaruuskilpailujen järjestämisestä sekä nimeää edustusjoukkueen lajin maailmanmestaruuskilpailuihin. Liiton jäsenseurat järjestävät kansallisia ja alueellisia ampumasuunnistuskilpailuja.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]