American Karate

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
American Karate
Tunnetaan myös nimillä American Karate System
American Freestyle Karate
Perustettu 1964
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Vaikutteet Okinawalaiset kamppailulajit, japanilaiset kamppailulajit, korealaiset kamppailulajit
Löydä lisää urheiluaUrheilun teemasivulta

American Karate on yleisnimitys yhdysvalloissa harjoitetulle karatelle, jolla ei ole varsinaista ominaistyyliä. Useat American Karaten mestarit pohjauttivat tyylinsä sekoittaen perinteisiä itämaisia kamppailulajeja, kuten karatea, taekwondoa ja judoa.

Perustajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Virallista perustajaa ei ole, koska tyyli sekoitus useita eri tyyleja ja systeemejä. Kuitenkin seuraavat yksilöt ovat väittäneet olevansa oman American Karate -tyylin perustajia.

  • Allen R. Steen on 10. danin musta vyö, joka saavutti 1. danin mustan vyön 1961 taekwondossa Jhoon Rheen opissa. Steen perusti ensimmäisen karate koulun Texasissa 1962. Hän saavutti mainetta 1966 voitettuaan Chuck Norrisin ja Joe Lewisin samana päivänä Ed Parkerin Long Beach International Karate Championships turnauksessa.
  • Joe Lewis aloitti kamppailulajien harjoittelemisen 18-vuotiaana ollessaan Yhdysvaltain merivoimien myötä Okinawalla 1963. Hän saavutti mustan vyön Shōrin-ryū karatessa vain 7 kuukaudessa. Lewis kilpaili potkunyrkkeilyssä vuosina 1970–1983. Hänen tyylinsä tunnetaan Joe Lewis American Karate Systems nimellä.
  • J. Pat Burleson on 10. danin musta vyö, joka aloitti harjoittelemaan itämaisia kamppailulajeja Japanissa 1957. Hän saavutti 1. danin mustan vyön 1963 taekwondossa Allen Steenin opissa. Burleson oli samalla Steenin ensimmäinen oppilas, joka sai mustan vyön. Burleson perusti oman tyylisuuntansa 1960-luvulla, joka pohjautuu taekwondoon, Tang Soo Doon ja Wadō-ryūn. Hän väittää voittaneensa Yhdysvaltain ensimmäisen kansallisen karate turnauksen Washingtonissa 1964.[1]
  • Jim R. Harrison on 9. danin musta vyö, joka saavutti 1. danin mustan vyön judossa ja jiu-jitsussa 1962 ja myös Tang Soo Dossa 1963, sekä Shōrin-ryūssa 1964. Hänen opettajinaan olivat Bob Kurth, Kim Soo Wong ja Jim Wax. Harrison perusti oman karate koulun Bushidokan dojon Kansas Cityyn.
  • Ernest H. Lieb oli 10. danin musta vyö, joka saavutti 1. danin mustan vyön 1961 jidokwanissa ja oli sitä ennen aloittanut kamppailulajien harjoittelemisen 1956 judolla ja myöhemmin karatella. Hän perusti American Karate systeemin 1973.[2] Hän pohjautti tyylisuunnan jidokwaniin, karateen, judoon, jiu-jitsuun ja aikidoon.
  • Edmund K. Parker Sr. on American Kenpo Karaten perustaja, joka sai mustan vyön Kenpossa 1953 Williams Chow'n opissa. Hän pohjautti oman tyylinsä Chow'n kiinalaiseen kenpo karateen ja nimesi sen American Kenpoksi, jotta se olisi nimellisesti soveltavampi yhdysvaltalaisille.
  • Keith D. Yates on 10. danin musta vyö, joka saavutti 1. danin mustan vyön taekwondossa 1968 Allen Steenin opissa. Yates siirtyi kilpauran jälkeen opettajaksi ja kirjailijaksi. Hän on julkaissut kolmetoista kirjaa.
  • John Worley on 10. danin musta vyö, joka saavutti 1. danin mustan vyön 1969 karatessa, Charles Lovenin opissa.[3] Worley harjoitteli myös taekwondoa Jhoon Rheen opissa Washingtonissa. Hän perusti karate kouluja Minnesotaan 1973 ja myöhemmin 1977 yhdessä Larry Carnahan kanssa Diamond Nationals Karate Championships turnauksen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. MARTIAL ARTS BIOGRAPHY - PAT BURLESON (Arkistoitu – Internet Archive) usadojo.com Viitattu 3.10.2016 (englanniksi)
  2. Lieb Bio aks-usa.com Viitattu 3.10.2016 (englanniksi)
  3. John Worley Leading American Martial Arts Instructor allaboutmartialarts.com Viitattu 3.10.2016 (englanniksi)