Aman Resorts

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Amanresorts International on kansainvälinen luksushotelliketju. Ketjulla on hotelleja 15 maassa. Sana "aman" tarkoittaa arabiaksi, urduksi ja sanskriitiksi rauhaa, tuvallisuutta ja suojaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Adrian Zecha perusti Amanresortsin vuonna 1988. Zecha etsi itselleen loma-asuntoa Phuketista ja löysi ainutlaatuisen paikan - kookosplantaasin, jonka lähettyvillä ei ollut muita rakennuksia - kävellessään Pansea Beachillä saaren länsirannalla. Suunnitelma asunnon rakentamisesta laajeni nopeasti ajatukseksi rakentaa paikalle pieni boutique-tyylinen resort-hotelli yhteistyössä Anil Thadanin ja kahden muun ystävän kanssa. Yhdessä he sijoittivat hankkeeseen omaa pääomaa, koska pankit eivät olleet halukkaita sijoittamaan hotelliin, jota ne pitivät liian pienenä. Tuohon aikaan useimmat resort-hotellit olivat kooltaan vähintään 500 huonetta ja boutique-hotellit olivat vielä hyvin uusia.

Amanpuri (Rauhanpaikka) avattiin tammikuussa 1988. Hotellissa oli 40 huonetta ja 30 yksityistä villaa. Hotelli sai innostuneen vastaanoton, ja se on nykyään ketjun lippulaiva. Zecha rohkaistui ja ryhtyi suunnittelemaan vastaavanlaisia hotelleja muuallekin. Aluksi hotelleja oli pääasiassa Aasiassa (nykyään Bhutanissa, Kambodžassa, Kiinassa, Ranskan Polynesiassa, Intiassa, Indonesiassa, Laosissa, Filippiineillä, Sri Lankassa ja Thaimaassa), mutta viimeisen kahden vuosikymmenen aikana ketju on laajentunut Ranskaan, Marokkoon, Montenegroon, Turks- ja Caicossaarille, Yhdysvaltoihin, Turkkiin, Kreikkaan ja Italiaan.

Liiketoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amanresortsin omistaa holding-yhtiö Silverlink Holdings Limited. Vuoteen 1992 mennessä ketju oli kasvanut niin, että sillä oli useita hotelleja Indonesiassa, yksi hotelli Bora Boralla ja yksi hotelli Courcevelin alppikylässä. Vuonna 1993 ketjun perustajan, Adrian Zachen, läheinen ystävä Clement Vaturi, jonka perhe omisti Hôtelière Immobilière (Pariisin pörssissä listattu yritys), hankki 54% omistuksen yhtiöstä ja sijoitti siihen uutta pääomaa.

Vuonna 1998 Vaturin osuuden hankki kiinteistösijoitusyhtiö Colony Capital. Vaturin ja Colony Capitalin välinen oikeusjuttu tuntui jatkuvan, ja Colony Capital ryhtyi suojaamaan omistustaan ottamalla aiempaa aktiivisemman roolin yhtiössä. Tähän aikaan Zecha erosi tehtävästään Amanresortsista.

Vuonna 2000 Colny Capitalin ja Vaturin välinen oikeusjuttu sovittiin ja Vaturi myi osuutensa hongkongilaiselle kiintestösijoitusyhtiölle Lee Hing Developmentille. Yhtiön määräysvallan siirtyessä sijoittajille Zecha palasi yhtiön palvelukseen hallituksen puheenjohtajana ja toimitusjohtajana.

Seuraavien seitsemän vuoden aikana Amanresorts laajeni Kambodžaan, Intiaan, Bhutaniin, Sri Lankaan ja Karibialle.

27. marraskuuta 2007 Intian suurin kiinteistövälittäjä DLF Limited hankki Lee Hingin osuuden yhtiöstä 400 miljoonalla dollarilla (summaan sisältyi 150 miljoonaa dollaria lainaa).

Helmikuun alussa vuonna 2014 DLF myi osuutensa venäläisen liikemiehen Valdislav Doroninin johtaman ryhmän perustamalle Aman Resots Group Ltd:lle 358 miljoonalla dollarilla. Kauppaan kuuluivat kaikki Amanresortsiin kuuluvat hotellit, paitsi Delhissä sijaitseva Lodhi Hotel. DLF myi osuutensa Amanresortsissa vähentääkseen velkojaan ja keskittyäkseen uudelleen kiinteistömarkkinoihin.

Perustamisestaan lähtien Amanresortsit ovat olleet Condé Nast Travelerin, Zagat Surveyn, Galliventer's Guiden, Harper's Hidewayn ja Travel & Leisuren korkealle arvostamia.

35 % Aman-hotelleissa yöpyvistä tulee Euroopasta, 33 prosenttia Aasian ja Tyynenmeren alueelta, 30 % Amerikoista ja 2 % muualta maailmasta.

Hotellit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amanresortit ovat yleensä pieniä (huoneita on yleensä korkeintaan 55), ja minimalistinen arkkitehtuuri täydentää hotellin sijoittumista osaksi paikallista ympäristöä ja kulttuuria. Hotellit rakennetaan mahdollisimman pitkälti hyödyntäen alueelle tyypillisiä rakennusmateriaaleja ja tekniikoita Hotelleissa on yleensä neljä työntekijää yhtä vierasta kohden. Hotelleissa ei ole vastaanottoa eikä aulaa, vaan ne on suunniteltu muistuttamaan mahdollisimman paljon yksityisasuntoja.

Joissakin hotelleissa on myös erillisiä villoja joko vuokrattavana tai myytävänä. Villoja löytyy esimerkiksi Amanpurista, Thaimaasta, Amanyarasta, Turks & Caikossaarilta, Amanganista ja Amangirista Yhdysvalloista, Amanpulosta Filippiineiltä ja Amandarista Balilta.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Aman Resorts