Aleksandr Golovnin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aleksandr Golovnin

Aleksandr Vasiljevitš Golovnin (ven. Алекса́ндр Васи́льевич Головни́н; 6. huhtikuuta (J: 25. maaliskuuta) 182115. marraskuuta (J: 3. marraskuuta) 1886[1]) oli venäläinen valtiomies. Hän kirjoitti laajan esityksen Suomen kaupunkien historiasta ja silloisesta asemasta. Hän osallistui valmisteluihin maaorjuuden poistamiseksi, tuli 1861 kansanvalistusministeriksi, pani 1863 toimeen käänteentekevän yliopistouudistuksen, joka muun muassa antoi yliopistoille itsehallinnon, tuomiovallan ylioppilaihin nähden, lisäsi professorinvirkoja ja niin edelleen. Golovnin perusti uusia kimnaaseja ja laati kansanopetuksen järjestämiseksi laajan suunnitelman, joka vain osaksi toteutui. Hänen toimestaan valmistettiin myös uusi painolaki, joka julkaistiin 1865. Hän luopui ministerinvirastaan 1866. Golovnin oli Aleksanteri II:n alkukauden voimakkaiden uudistuspyrintöjen huomattavimpia edustajia.[2]

Golovninin isä oli venäläinen meriupseeri ja löytöretkeilijä Vasili Golovnin.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Birthday anniversary of Alexander Vasilievich Golovnin, Russian statesman, minister of national education Boris Yeltsin Presidential Library. Viitattu 5.11.2022. (englanniksi)
  2. Forsman, Jaakko: Golovnin, Aleksandr Vasiljevitš. Tietosanakirja osa 2, palsta 1525. Artikkeli sisältää tekstiä, joka on tuotu tästä tekijänoikeusvapaasta lähteestä. Tietosanakirja-osakeyhtiö, 1910. Teoksen verkkoversio.
  3. Golovnin. 1, Vasilij ja Golovnin. 2. Aleksander Nordisk familjebok, Uggleupplagan. 9. palsta 1449 (ruotsiksi)
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.