AirTag

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Apple AirTag
AirTag-paikannuslaite
AirTag-paikannuslaite
Tyyppi paikannuslaite
Valmistaja(t) Apple
Julkaistu 20. huhtikuuta 2021
Verkkopalvelut Find My -verkosto
Mitat Halkaisija: 31,9 mm, paksuus 8 mm
Paino 11 g
Yhteensopivuus iOS tai iPadOS 14.5 tai uudempi
Aiheesta muualla
apple.com/airtag

AirTag on Applen kehittämä paikannuslaite, joka tuli markkinoille huhtikuussa 2021.[1] Sen tarkoitus on auttaa käyttäjää löytämään henkilökohtaisia esineitään, kuten avaimia, laukkuja ja muita pieniä elektronisia laitteita. AirTagien paikantamiseen käytetään Applen Find My -palvelua, johon kuului vuoden 2021 arviolta noin miljardi laitetta, jotka tunnistavat ja lähettävät anonyymejä Bluetooth-signaaleja.[2] AirTagit ovat yhteensopivia minkä tahansa iPhone-, iPad- tai iPod Touch -laitteen kanssa, joka tukee iOS- tai iPadOS-käyttöjärjestelmän versiota 14.5 tai uudempaa. Laitteissa, joissa on Apple U1 -järjestelmäpiiri (kuten iPhone 11 tai uudempi, poislukien SE-mallit), on käyttäjien mahdollista löytää AirTagit tarkemmin jopa senttimetrin tarkkuudella käyttäen UWB-radioteknologiaa.[3]

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

AirTagit eivät käytä paikannukseen GPS-järjestelmää vaan ne paikantavat itsensä hyödyntäen lähistöllä olevien Find My -yhteensopivien laitteiden anonyymejä Bluetooth-signaaleja.

AirTag vaatii Apple ID -tilin ja yhteensopivan laitteen. Se käyttää CR2032-nappiparistoa, jonka mainostetaan kestävän jopa vuoden. Laitteen Bluetooth-kantamaksi on arvioitu noin sata metriä, ja se on IP67-sertifioitu veden- ja pölynkestäväksi: AirTag kestää puoli tuntia veden alla laboratorio-oloissa. Yksi Apple ID-tili voi hallita 16:tta AirTagia.[4]

Käyttö vainoamisessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailmalla on uutisoitu AirTagien käytöstä vainoamiseen. Esimerkiksi verkkomedia Vice kertoi vuonna 2022, että kahdeksan yhdysvaltalaisen poliisiaseman alueella tehtiin jopa 150 AirTageihin liittynyttä vainoamisrikosilmoitusta puolen vuoden aikana.[5] Yle kertoi marraskuussa 2023, että Suomen poliisi tutkii useita AirTageihin liittyviä tapauksia ympäri Suomea.[6]

Apple on yrittänyt estää ja hankaloittaa AirTagien käyttöä muiden seuraamisessa. Esimerkiksi käyttäjän iPhone-puhelin hälyttää, mikäli tuntematon AirTag seuraa häntä liian kauan.[7] Aluksi Android-käyttäjät eivät saaneet vastaavia ilmoituksia, mutta toiminto lisättiiin myöhemmin myös Androidiin.[8] Mikäli AirTag ei saa yhteyttä mihinkään Applen laitteeseen 8–24 tuntiin, se alkaa hälyttämään automaattisesti.[9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Apple introduces AirTag Apple Newsroom. Viitattu 6.1.2024. (englanniksi)
  2. Christine Chan published: Apple AirTags vs. Tile Mate: Which should you buy? iMore. 20.4.2021. Viitattu 6.1.2024. (englanniksi)
  3. How Do Apple AirTags Work? Ultra-Wideband Explained PCMAG. Viitattu 6.1.2024. (englanniksi)
  4. Apple cautions that AirTag batteries with a bitter coating might not work CNET. Viitattu 6.1.2024. (englanniksi)
  5. Samantha Cole: Police Records Show Women Are Being Stalked With Apple AirTags Across the Country Vice. 6.4.2022. Viitattu 6.1.2024. (englanniksi)
  6. Miehet tarkkailevat salaa naisia pienellä Applen laitteella – poliisi tutkii tapauksia eri puolilla Suomea Yle Uutiset. 12.11.2023. Viitattu 6.1.2024.
  7. What to do if you get an alert that an AirTag, Find My network accessory, or set of AirPods is with you Apple Support. 6.4.2023. Viitattu 6.1.2024. (englanniksi)
  8. Newest Android Feature Alerts Users About Unwanted AirTag Tracking CNET. Viitattu 6.1.2024. (englanniksi)
  9. Mitchell Clark: Apple is updating AirTags to make them less creepy The Verge. 3.6.2021. Viitattu 6.1.2024. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:AirTag