Äänitysstudio

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ammattitason äänitysstudio.
Kotistudiolaitteistoa.

Äänitysstudio on tila, jossa voidaan tallentaa ääntä.

Rakenne ja laitteisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Äänitysstudio sisältää yleensä kolme huonetta: studion joka on tarkoitettu tallennettavan äänen tuottamiseen, tarkkaamon jossa tuotettu ääni tallennetaan ja muokataan sekä laitteistotila, joka sisältää äänekkäät laitteet jotka saattavat vaikuttaa äänityksen lopputulokseen. Äänitysstudion suunnittelussa käytetään hyväksi akustiikan periaatteita, ja huoneet äänieristetään huolellisesti äänityksen laadun takaamiseksi.

Näiden huoneiden lisäksi äänitysstudio voi sisältää myös muita huoneita kuten laulu- ja vahvistinkopin.

Projektistudio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pientä, henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettua studiota kutsutaan projektistudioksi tai kotistudioksi. Tällainen studio kattaa yleensä yksittäisen muusikon tarpeet tai sitä käytetään ei-kaupalliseen harrastetoimintaan. Ensimmäiset modernit projektistudiot syntyivät 1980-luvun lopulla, kun markkinoille tuli kohtuuhintaisia moniraitanauhureita, syntetisaattoreita ja mikrofoneja. Nykyään studiolaitteiden hinnat ovat laskeneet niin paljon, että monilla muusikoilla on varaa rakentaa itselleen oma kotistudio.

Rumpujen äänittäminen kotistudiossa on haastavaa niistä aiheutuvan suuren äänenvoimakkuuden takia. Laadukkaan, pääteputkiastesäröä sisältävän sähkökitarasoundin äänittäminen kotistudiossa vaatii joko eristetyn vahvistinkopin tai keinokuorman käyttöä. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää kaappisimulaatiota, mallintavaa vahvistinta, etuastetta/prosessoria tai ohjelmistopohjaista kitaravahvistinmallinnusta. Tässä käytetäänkin paljon hyväksi tietokoneelle tarkoitettuja äänitysohjelmia.

Yleisesti äänitysstudio sisältää:

Lisäksi laitteistoon saattaa kuulua:

  • digitaalinen audiopöytä (DAW)
  • erilaisia efektilaitteita
Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.