Myyräpeli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Myyräpeli
Pelaajia 2-4
Ikäsuositus 8+
Pelin kesto 30 -40 min
Monimutkaisuus matala
Strategisuus korkea
Satunnaisuus korkea

BoardGameGeek

Myyräpeli on Ravensburgerin valmistama, myyrillä pelattava lautapeli.

Peli valittiin aikanaan Suomessa vuoden lastenpeliksi[1] kuten myös Japanissa ja Ruotsissa.[2]

Myyräkomppaniassa ollaan valmiita jokavuotiseen "Kultainen Lapio" -kaivauskilpailuun, jossa vain yksi myyrä onnistuu pääsemään läpi kaikki maakerrokset ja saamaan Kultaisen Lapion itselleen.

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 4 erilaista maakerrosta
  • 1 pohjakerros kultaisine lapioineen
  • 40 myyränappulaa
    • 10 punaista myyränappulaa (Junkkarit)
    • 10 sinistä myyränappulaa (Terminaattorit)
    • 10 vihreää myyränappulaa (Pantterit)
    • 10 keltaista myyränappulaa (Leijonat)
  • 4 eri väristä numerokiekkosarjaa (arvoltaan 1, 2, 2, 3, 3, 4)

Valmistelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaivauskerrokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjakerros kultaisine lapioineen asetetaan alimmaiseksi laatikkoon. Sen jälkeen asetetaan muut kerrokset värijärjestyksessä alhaalta ylöspäin: sininen, vaaleanruskea, punainen (maa- ja kivikerroksia) ja päälimmäiseksi vihreä kerros (nurmikko myyränkoloineen). Jokaisessa kerroksessa on koloja. Jokaista kerrosta voidaan kääntää kuuteen eri asentoon. Näin syntyy aina uusia teitä ylhäältä alaspäin.

Myyränappulat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos pelaajia on kaksi, kumpikin saa 10 myyränappulaa. Jos pelaajia on kolme, he pelaavat seitsemällä myyrällä. Neljä pelaajaa saa kukin kuusi samanväristä myyränappulaa.

Numerokiekot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokainen pelaaja saa myyriensä lisäksi samanväriset numerokiekot (arvoltaan 1, 2, 2, 3, 3, 4), jotka hän sekoittaa numeropuoli alaspäin hyvin ja asettaa ne eteensä.

Lähtöpaikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja, jolla on suurimmat kädet, aloittaa ja asettaa myyrän ylimälle kaivauskerrokselle. Sen jälkeen pelaajat asettavat vuorotellen myyränsä pelilaudalle. Jokaisessa ruudussa saa olla vain yksi myyrä. Kaivauskoloihin ei avauskierroksella saa asettaa yhtään myyrää. Näin jatketaan kunnes kaikki joukkueet ovat nurmikolla. Peliä pelataan myötäpäivään.

Peli alkaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokaisen pelaajan tavoitteena on viedä mahdollisiman monta omista myyristään kaivauskoloihin, sillä vain nämä voivat jatkaa kaivamista seuraavassa kerroksessa. Pelin aloittaja kääntää ensimmäisenä omista numerokiekoistaan yhden numeropuoli ylöspäin ja siirtää myyrää kiekon osoittaman ruutumäärän eteenpäin. Sen jälkeen hän asettaa käytetyn numerokiekon avoimena sivuun.

Kun hän on uudelleen vuorossa, hän kääntää yhden viidestä vielä numeropuoli alaspäin olevasta kiekosta. Huom! Vasta kun kaikki kuusi numerokiekkoa on käännetty numeropuoli ylöspäin, ne sekoitetaan uudelleen numeropuoli alaspäin ja asetetaan uudelleen pelaajan eteen. Näin menetellään, riippumatta siitä, onko pelissä siirrytty uuteen kerrokseen.

Siirtosäännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1. Jokainen pelaaja saa liikuttaa vain omia myyriään.

2. Myyrää on siirrettävä aina suoraan eteenpäin. Kaivauskolot ja erikoisruudut lasketaan normaaleiksi ruuduiksi, ja niiden yli voidaan kulkea.

3. Myyrää ei saa koskaan siirtää kulmaruudun yli.

4. Myyrän on päädyttävä aina myyrättömään ruutuun.

5. Myyrä ei saa koskaan siirtyä oman tai vieraan joukkueen edustajan yli.

6. Ellei pelaaja voi siirtää myyriään, vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle.

Erikoisruudut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylimmässä kerroksessa eli nurmikossa ei ole erikoisruutuja, vaan vasta sen alapuolella olevissa kerroksissa.

Jos myyrä pääsee erikoisruutuun (joka on paksumpi tavallista ruutua), pelaaja saa kääntää heti uuden numerokiekon ja siirtää sen mukaisesti mitä tahansa valitsemaansa omaa myyräänsä. Tällä siirrolla hän ei saa kuitenkaan päätyä uudelleen erikoisruutuun.

Alimmassa sinisessa kaivauskerroksessa vain kolme yhtenäisellä viivalla merkittyä tietä johtaa kaivauskuiluun ja lapion luo.

Erikoisruutuja ei tarvitse olla mukana pelissä, jossa pelaa nuorempia lapsia, jos näin ei haluta.

Kaikki kerroksen myyränkolot on varattu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun kerroksen kaikki myyränkolot on varattu, se nostetaan kaikkine sen päällä olevine myyrineen sivuun. Nämä myyrät ovat ulkona pelistä. Pelaajat jatkavat nyt vain niillä myyrillä, jotka ovat onnistuneet kaivautumaan seuraavaan kerrokseen. Näin myyrät kaivautuvat kerros kerrokselta ja vähenevät samalla. Pelaaja, jolla ei ole pelissä enää yhtäkään myyrää, putoaa pois pelistä.

Pelin päättyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alimalla kerroksella voidaan käyttää vain kolmea yhtenäisellä viivalla merkittyä tietä viimeiseen koloon (paitsi jos mukana on nuorempia pelaajia, jolloin myös katkoviivaiset tiet käyvät). Pelaaja, joka ensimmäisenä pääsee myyränsä kanssa kyseiseen koloon, voittaa ja saa Kultaisen Lapion itselleen!

Peli voi myös päättyä erittäin harvinaisella tavalla, nimittäin niin, ettei muita kuin yksi pelaaja pääsee viimeiselle, siniselle kerrokselle, jolloin tämä pelaaja voittaa jo ennen Kultaisen Lapion luokse pääsemistä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Myyräpelin ohjekirja
  1. [1]/
  2. [2]/