Álvaro Colom

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Álvaro Colom
Álvaro Colom vuonna 2008.
Álvaro Colom vuonna 2008.
Guatemalan presidentti
14.1. 2008 – 14.1. 2012
Edeltäjä Óscar Berger
Seuraaja Otto Pérez Molina
Henkilötiedot
Syntynyt15. kesäkuuta 1951
Kuollut23. tammikuuta 2023 (71 vuotta)
Tiedot
Puolue UNE
Uskonto roomalaiskatolinen
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Álvaro Colom Caballeros (15. kesäkuuta 1951 Ciudad de Guatemala23. tammikuuta 2023[1]) oli guatemalalainen poliitikko, joka toimi maansa presidenttinä vuosina 2008–2012. Hän edusti keskustavasemmistolaista Unidad Nacional de la Esperanza -puoluetta (UNE).

Colom oli Antonio Colom Arguetan ja Yolanda Caballeros Ferratén poika. Hänen setänsä Manuel Colom Argueta oli Guatemalan kaupungin pormestari, jonka sotilaat surmasivat 1979. Colomilla on poika Antonio Colom Szarata, joka soittaa bassoa guatemalalaisessa rock-yhtyeessä Viento en Contra.

Colom opiskeli Universidad de San Carlos de Guatemalassa (USAC) insinööriksi. Hän työskenteli yrittäjänä ja virkamiehenä. Hän johti järjestöä Fondo Nacional para la Paz ja toimi vuodesta 1991 varatalousministerinä. Hän omisti tekstiilitehtaan.

Hän oli UNE:n ehdokkaana vuoden 2003 presidentinvaaleissa, joissa pääsi toiselle kierrokselle, mutta hävisi sillä Óscar Bergerille. Colom sai vuoden 2007 vaalien ensimmäiselle kierroksella 9. syyskuuta 27 prosenttia äänistä. Häntä oli vastassa oikeistolaisen Partido Patriotan ehdokas kenraali Otto Pérez Molina. Guatemalan vuoden 2007 vaalit olivat verisimmät vuosikymmeniin; jo ennen ensimmäistä kierrosta tapettiin 50 ehdokasta ja heidän kannattajaansa. Tulosten julkistusten jälkeen ainakin viidessä kunnassa turvauduttiin kyynelkaasuun.

10. toukokuuta 2009 Guatemalan pääkaupungissa ammuttiin asianajaja Rodrigo Rosenberg Marzano kesken pyöräilylenkin. Rosenberg oli jättänyt jälkeensä videoviestin, jossa hän sanoi: ”jos katsotte tätä viestiä, se johtuu siitä että presidentti Álvaro Colom murhasi minut, apunaan Gustavo Alejos.” Alejos oli presidentin yksityissihteeri. Rosenberg oli edustanut maaliskuussa 2009 murhattua liikemiestä Khali Musaa, jota presidentin hallinto oli pyytänyt Banrural-pankin johtokuntaan. Skandaali laajeni, kun syyttäjä Amílcar Velásquez nähtiin poistumassa presidentin asunnosta ja hän joutui eroamaan. Colom kiisti syytökset ja pyysi YK:lta ja FBI:lta apua tapauksen tutkimisessa. Sekä Colomia vastaa että hänen puolestaan esiintyi mielenosoituksia.[2][3][4] Espanjalaisen tuomari Carlos Castresanan johtama kansainvälinen tutkijaryhmä tuli tammikuussa 2010 siihen lopputulokseen, että Rosenberg suunnitteli oman murhansa menetettyään ystävänsä ja tyttärensä ja päätyi syyttämään siitä presidentti Colomia ja salaliittoa.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]