Wikiprojekti:Saamen kielet ja kulttuuri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Wikiprojekti Saamen kielet ja kulttuuri edistää saamen kielten ja kulttuurin asemaa Wikimedian projekteissa ja pyrkii tekemään Wikimedian projekteista hyödyllisempiä aliedustetuille yhteisöille. Projektin tavoitteena on

  • Wikipediassa tukea sisällön tuottamista ja kääntämistä pohjoissaamenkieliseen Wikipediaan, mutta myös tehdä saamelaisaiheista näkyvämpiä erikielisissä Wikipedioissa. Haluamme kehittää yhdessä Wikipedian kirjoittajien ja aliedustettujen yhteisöjen kanssa käytäntöjä, joilla näistä kulttuureista tuotetaan sisältöä Wikipediaan.
  • Wikidatassa edistää käsitteiden tuottamista ja kääntämistä erityisesti pohjois-, inarin- ja koltansaamen kielille. Sisältö, joka on asiasanoitettu Wikidatan monikielisillä käsitteillä, tulee ymmärrettäväksi erikielisissä ympäristöissä. Wikidatan avulla on mahdollista myös tallentaa kieltä ja sanastoa.
  • Wikimedia Commonsissa kuvien sisältöä voi kuvailla Wikidatan käsitteillä ja kuvatekstejä voi kirjoittaa kaikilla Wikimedia Commonsin kielillä. Pyrimme edistämään tapoja, joilla aliedustetut yhteisöt voivat paremmin kuvailla heitä kuvaavaa aineistoa ja määritellä sen julkaisemista.

Menneet tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Projektista kerrotaan Suomen raportissa This Month in GLAM -julkaisussa.
  • Valokuvataiteen museossa järjestettiin keskustelu- ja työpajatilaisuus otsikolla Pyhä paikka valokuvassa, johon osallistuivat kuvataiteilija Marja Helander ja Kolttakulttuurisäätiön asiamies Mari Korpimäki. Siinä käsittelimme sensitiivisiä kulttuurisia aiheita valokuvissa ja aineistojen leviämistä internetin kautta.
  • Susanna Ånäs esitteli projektin suunnitelmia ja periaatteita Wikimedia Sverigen ja Riksantikvarieämbetetin järjestämässä seminaarissa Problematisk data 30.8.2019.
  • Wikimedia Suomi osallistui valokuvien Kolttasaamelaisten asuttamisen 70-vuotisjuhlaan Sevettijärvellä 24.8.2019. Kolttasaamelaisten perinteinen asuinalue oli Suomen ja Norjan Lapin koillisimmissa osissa ja Venäjällä Kuolan alueen luoteisosissa. Toisen maailmansodan jälkeen Petsamon alueelta evakuoidut kolttasaamelaiset asutettiin Inarin kunnan alueelle Keväjärven, Nellimin ja Sevettijärven kyliin. Elämä uusilla asuinalueilla alkoi vuonna 1949. Kolttasaamelaisten asuttamista juhlitaan perinteisesti pyhittäjä Trifon Petsamolaisen pyhiinvaellustapahtuman yhteydessä ja samalla juhlistetaan myös Sevettijärven koulun 70-vuotista taivalta. Juhlan kunniavieraina ovat yli 70-vuotiaat kolttasaamelaiset ja juhlan suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Juhlan teemana on õõutveäkka, yhdessä tehden.
  • Wikimaniassa Tukholmassa Kimberli Mäkäräinen ja Susanna Ånäs järjestivät työpajan, jossa pohdittiin erilaisia tapoja työskennellä Wikimedian projektien parissa pienissä kieliyhteisöissä. Kimberli toteutti myös yhdessä Felix Narteyn ja Lucy Aimee-Kaffeen kanssa työpajan, jossa mietittiin suullisten lähteiden hyödyntämistä pienillä kielialueilla. Kolmannessa esityksessä hän pohti pohjoissaamenkielisen Wikipedian laatuhaasteita yhdessä Wikimedia Norjan Astrid Carlsenin kanssa.
  • Valokuvia kuvailemaan saamen kielillä! Työpaja Oodissa 5.6. klo 17.30–20.30. Kesäkuun työpajassa Oodissa aiheena oli Wikimedia Commonsin valokuvien asiasanoittaminen kaikilla kolmella Suomen virallisella saamen kielellä. Tapahtumassa kerrottiin Wikimedian monikielisestä tietopankista Wikidatasta, jota voi nyt täydentää myös inarin- ja koltansaamen käsitteillä. Alasivu sisältää monia hyödyllisiä kieliresursseja, jotka voidaan myös irrottaa omaksi erilliseksi osuudekseen.

Lisää tähän käyttäjätunnuksesi, niin saat jatkossa tiedon tämän aihepiirin tapahtumista.