Wikiprojekti:Saamen kielet ja kulttuuri/Valokuvia kuvailemaan saamen kielillä!

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tapahtuma Oodissa 5.6. klo 17.30–20.30. Ryhmätila 7, 2. krs.

Kesäkuun työpajassa Oodissa aiheena on Wikimedia Commonsin valokuvien asiasanoittaminen kaikilla kolmella Suomen virallisella saamen kielellä. Tapahtumassa kerrotaan Wikimedian monikielisestä tietopankista Wikidatasta, jota voi nyt täydentää myös inarin- ja koltansaamen käsitteillä. Tervetuloa tapahtumaan kaikki Wikipediasta, saamen kielistä ja kulttuurista, kielten kääntämisestä ja kuvien kuvailemisesta kiinnostuneet! Aiheista ei tarvitse olla aikaisempaa tuntemusta.

Ohjelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen tunnin aikana esittelemme erilaisia tapoja lisätä tietoa Wikidataan ja Wikimedia Commonsiin. Seuraavat kaksi tuntia on varattu tekemiselle. Ota yhteyttä, jos haluat pitää lyhyen esitelmän tilaisuuden aiheista susanna.anas@wikimedia.fi.

 • Alkuperäiskansojen kielillä Wikimediaan! Kimberli Mäkäräinen ja Susanna Ånäs

Wikidatan käyttö asiasanoittamiseen Ylellä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pia Virtanen [esitys]

Saamen kielen aineistoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jarmo Saarikko Kansalliskirjasto

Saamen sanakirjoja verkossa on mm.

Aineistojen sisällönkuvailuun käytettävissä Lapponica -tesaurus

 • https://finto.fi/lapponica/fi/ - kirjasto- ym. aineistojen sisällönkuvailuun suomi ja pohjoissaame. suomi: 1125 termiä, pohjoissaame: 1106 termiä.

Lööv-kirjastoluokitus

Saamen kielikaltio

Saamen kielen toimisto

 • https://www.samediggi.fi/saamen-kielen-toimisto/
 • huolehtii laissa tarkoitettujen käännösten toimittamisesta eri viranomaisille ja laitoksille, avustaa viranomaisia ja laitoksia saamen kielen taitoisten tulkkien hankkimisessa sekä muissa saamen kielilaissa tarkoitetuissa tehtävissä sekä seuraa saamen kielilaissa säädettyjen tavoitteiden toteutumista ja tehden tarvittaessa aloitteita saamen kielen käytön edistämiseksi.

Saamen kielineuvosto

 • https://www.samediggi.fi/lautakunnat/saamen-kielineuvosto/
 • Saamen kielineuvostossa ovat edustettuina kaikki kolme Suomessa puhuttua saamen kieltä: pohjoissaame, inarinsaame ja koltansaame.
 • Kielineuvoston tehtäviin kuuluu mm. ylläpitää ja kehittää Suomessa käytettäviä saamen kieliä, antaa ohjeita ja suosituksia kielen- ja nimistönhuoltoon ja terminologiaan liittyvissä asioissa, edistää kielen tutkimusta, jakaa tietoa saamen kielistä ja osallistua pohjoismaiseen kieliyhteistyöhön.

Saamen kielen oppimateriaaleja

Giellatekno

Divvun

Käyttöliittymä Wikidatan sanastoihin, ml. pohjoissaame:

Ohjeita osallistujille[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osallistujat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisää tähän käyttäjätunnuksesi, kun olet saanut sen tehtyä. Lisää tunnuksellesi sähköpostiosoite, niin saat jatkossa tiedon tämän aihepiirin tapahtumista. Valitse ensin yläreunasta Muokkaa. Kirjoita sen jälkeen käyttäjätunnuksesi valitsemalla Lisää-valikosta allekirjoituksesi tai kirjoittamalla wikikoodiin neljä peräkkäistä tilde-merkkiä. Vain yksi henkilö voi muokata sivua kerrallaan. Voit lisätä tunnuksesi hieman myöhemmin, jos sivulla on ruuhkaa.

Aloita näistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikidatassa
Muokkaa omia kielivalintojasi
Voit vaihtaa kieltä väliaikaisesti tai tehdä itsellesi pysyvät kieliasetukset. Katso ohjeet tarkemmin: Muokkaa kieliasetuksiasi
Etsi muokattavaa Wikidata-kohdetta
Hae haluamaasi kohdetta Wikidatan haulla tai joko Wikipedia-artikkelin tai Wikimedia Commonsin kuvaluokan kautta.
Wikidata search for peeʹrvesǩ.png
Etsi Wikidatan haulla.
Wikipedia page for peeʹrvesǩ and link to Wikidata.png
Siirry Wikidata-kohteeseen Wikipedia-artikkelista.
Wikimedia Commons category for Sami clothing and link to Wikidata.png
Siirry Wikidata-kohteeseen Wikimedia Commonsin kuvaluokasta.
Muokkaa kohdetta
Anna olemassaolevalle kohteelle nimi, kuvaus ja mahdollisia vaihtoehtoisia nimiä, aliaksia valitsemillasi kielillä. Klikkaa ensin linkkiä Muokkaa. Voit nyt lisätä kohteelle nimen, kuvauksen ja aliaksia. Tallenna.Wikimedia Commonsissa
Etsi asiasanoitettavia kuvia Wikimedia Commonsista
Hae tärkeitä kuvaluokkia hakusanoilla, Wikidatan kohteen tai Wikipedia-artikkelin kautta ja laita tarkkailulistallesi. Wikimedia Commonsin luokka Sapmi on hyvä aloituspaikka saamelaisaiheeseen.
Wikimedia Commons captions in Northern Saami.png
Lisää kuvalle kuvaus omalla kielelläsi (ja muilla osaamillasi kielillä)
Englanninkieliset kuvaukset ovat tärkeitä monikielisessä ympäristössä, koska monen on mahdollista kääntää ne omalle kielelleen.
Wikimedia Commons depicts multilinguality.png
Lisää kuvalle kuvailevia asiasanoja
Voit valita sanan millä tahansa kielellä. Jos sanaa ei löydy omalla kielelläsi, voit käydä kääntämässä kohteen nimen Wikidatassa.


Jatka näillä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Käännä useita Wikidatan kohteita kerralla Wikidata Terminator -työkalulla. Sen avulla voi tehdä täydennettäviä luetteloita tarkasti määritellyistä aiheista. (Luettelot näyttävät vain osan hakuehtoihin sopivista aiheista)
 • Jos sopiva kohde puuttuu Wikidatasta, voit luoda Wikidataan uuden kohteen.
  • Anna sille tärkeimmät ominaisuudet.
  • Muista antaa lähde, kun lisäät tietoa. Ohje: Lähteistäminen