Zwickau (auto)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Zwickau on vuosina 1955–1959 valmistettu itäsaksalainen automerkki. Merkin ainoa malli oli Zwickau P70, jota tuotiin myös Suomeen. Zwickau-autoja valmistettiin yhteensä 36 151 kappaletta. Sen seuraaja oli Trabant P50 vuonna 1959.

Zwickau P70 farmarimalli

Itä-Saksan Zwickaussa olleen autotehtaan virallinen nimi oli VEB Automobilwerk Zwickau (AWZ). Lyhenne VEB tulee saksan kielen sanoista Volkseigener Betrieb eli "kansan omistama tehdas". Tehdas valmisti ennen Zwickauta IFA-autoja, jotka saivat Suomessa huonon maineen heikosta laadustaan. Molempia toi Suomeen Oy Rego Ab[1].

Myös Zwickau P70 sai autolehdistöltä varsin kielteisen arvion. Moottori oli heikko, tilat ahtaat, tavaratilan luukku puuttui ja viimeistely oli heikkotasoista. [2]

P70:ssä oli erillinen runko ja korissa puukehikko, jonka päälle oli naulattu muovista tehty kori. Peltiä käytettiin vain vähän.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kauppaneuvos Kauko Ahlström (1914–1983). Suomen talouselämän vaikuttajat -verkkojulkaisu (maksullinen). Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. (maksullinen)
  2. Tekniikan Maailma 12/1956 (Otsikko on näkyvissä lehden maksullisessa digiarkistossa, mutta kyseisiä sivuja ei ole digitoitu.).
  3. Zwickaun ja Trabantin historiaa. Tapani Ketonen. Tuulilasi-lehden keskustelupalsta 2007.