Zoë (robotti)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Zoë on Carnegie Mellon -yliopiston robotiikan tutkimuslaitoksen kehittämä nelipyöräinen robotti, joka on kahdesti etsinyt elämää Chilen Atacaman aavikolla. Tarkoituksena on testata laitteistoja Mars-matkaa varten. Zoë toimii aurinkoenergialla.

Zoë tutki ensimmäisen kerran Atacamaa elokuusta lokakuulle 2004. Sitä kontrolloitiin Pittsburghista käsin, mutta Atacamassa oli myös ryhmä tutkijoita, jotka keräsivät näytteitä alueilta, joilta robotti oli tunnistanut elämää. Zoëlla oli fluoresenssikamera, jolla pystyy tunnistamaan lehtivihreätä käyttäviä eliöitä, kuten jäkälien syanobakteereita.[1] Nasan rahoittamassa tutkimuksessa kehitettiin myös erilaisia itsenäiseen liikkumiseen ja työkalujen käyttämiseen liittyviä tapoja, jotka on siirretty sen jälkeen Nasan Mars-kulkijoihin.[2] Zoë onnistui löytämään matkallaan todisteita bakteeriyhdyskunnista ja jäkälistä.[1]

Toisen kerran Zoë oli Atacamassa vuonna 2013. Tutkimustulokset löydöksistä julkaistiin helmikuussa 2019. Sillä oli tällä kertaa mukanaan metrinpituinen Honeybee Roboticsin kehittämä pora, jolla se sai otettua näytteitä pinnan alta. Zoë kulki kahden viikon tutkimusjakson aikana 50 kilometriä ja keräsi näytteitä useita kertoja päivässä. Zoën keräämässä maa-aineksessa oli mukana samanlaisia mikrobeja kuin tutkijoiden itse maan alta keräämissä näytteissä, joten se onnistui tehtävässään.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Malik, Tariq: Robot finds life during practice for Mars 15.3.2005. NBCNews.com. Viitattu 17.7.2019. (englanniksi)
  2. a b CMU’s Zoë Rover Shows Robots Can Find Subterranean Organisms 1.3.2019. SETI Institute. Viitattu 17.7.2019. (englanniksi)
Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.