Zira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Zira on kuvitteellinen naarasleijona elokuvassa Leijonakuningas 2 – Jylhäkallion ylpeys. Zira on ulkolaisten johtaja ja Scarin uskollinen seuraaja/puoliso. Ziralla on kolme pentua: Nuka, Kovu ja Vitani. Pentujen isästä ei ole varmuutta, mutta ulkonäön perusteella se on todennäköisesti Scar (elokuvassa tosin mainitaan useaan otteeseen, ettei ainakaan Kovu ole Scarin poika). Yksikään pennuista ei kuitenkaan kutsu Scaria isäkseen. Kuitenkin Jylhäkallion ylpeys-elokuvasta poistetussa kohtauksessa Zira raivoaa, että ilman Simbaa Scar olisi yhä elossa ja Zira itse olisi hänen kuningattarensa, mikä viittaisi Scarin ja Ziran kumppanuuteen.

Elokuvassa Leijonakuningas Ziraa ei esiintynyt eikä Scarilla mainittu olevan muita kätyreitä hyeenojen lisäksi.

Zira on swahilin kieltä ja tarkoittaa vihaa.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Varmuutta siitä, milloin Simba karkotti Ziran Jylhämaasta, ei ole. Koska Kovu näyttää olevan suunnilleen samanikäinen kuin Kiara, karkotus tapahtui todennäköisesti vain hieman ennen Kiaran syntymää.

Zira elää karussa ja kuivassa Varjojen maassa (elokuvassa sanotaan Ulkomaiksii) muiden Scarin kannattajien eli ulkolaisten kanssa. Hän kouluttaa nuorinta poikaansa Kovua kostamaan Scarin kuoleman ja tappamaan Simban. Kun Kovu tapaa Simban tyttären, Kiaran, Zira päättää käyttää näiden ystävyyttä hyväkseen. Kovun kasvettua riittävästi Zira lähettää Nukan ja Vitanin sytyttämään tulipalon sinne, missä Kiara metsästää. Kovu pelastaa Kiaran liekeistä ja pyytää vastapalvelukseksi lupaa liittyä Simban laumaan. Vastahakoinen Simba suostuu loppujen lopuksi.

Zira ja muut ulkolaiset odottavat, että Simba ja Kovu ovat kahden ja hyökkäävät. Simba selviää hyökkäyksestä, mutta Ziran vanhin poika Nuka kuolee. Zira raivostuu tästä ja läimäyttää Kovua. Kovun silmäkulmaan tulee samanlainen arpi kuin Scarilla.

Myöhemmin ulkolaiset haastavat jylhämaalaiset taisteluun. Kiara ja Kovu tulevat väliin ja selittävät, että kaksi laumaa kuuluvat oikeasti yhteen eikä taistelua tarvita. Ulkolaiset siirtyvät Ziran tyttären, Vitanin, johdolla jylhämaalaisten puolelle, mutta Zira on liian katkera ja raivoisa lopettaakseen sodan. Hän hyökkää Kiaran kimppuun ja molemmat kierivät rotkon seinämää pitkin alas. Kiara yrittää auttaa Ziraa, mutta tämä huitaisee hänen tassunsa pois. Ziran ote lipeää ja hän putoaa kuiluun.

Alkuperäisessä käsikirjoituksessa Zira teki itsemurhan. Hän päästi tahallaan irti kallionkielekkeestä hymyillen häijysti. Sama virne hänellä on lopullisessakin versiossa.