Zhang Qiujian

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Zhang Qiujian (kiin.: 張邱建; pinyin: Zhāng Qiūjiàn; ehkä noin 430490) oli kiinalainen matemaatikko, joka kirjoitti teoksen Zhang Qiujian suanjing (’Zhang Qiujianin matemaattinen ohjekirja’) noin vuosina 468–486. Kolmeen lukuun jaetussa kirjassa Zhang Qiujian esittelee matemaattisia ongelmia ja esittää kullekin ratkaisun sekä useissa tehtävissä hän esittelee ratkaisuna käytettyä metodia. Kirjassaan hän esittelee yhteensä 92 ongelmaa, jotka jakaantuvat luvuttain seuraavasti: ensimmäisessä luvussa 32 kappaletta, toisessa 22 kappaletta ja kolmannessa 38 kappaletta. Ongelmat ovat matematiikan eri aloilta, niin aritmetiikasta kuin geometriastakin. Muita teoksia Zhang Qiujianilta ei tiedetä, eikä hänestä itsestäänkään tiedetä juuri muuta.[1]

Vuonna 656 Li Chunfengin muokattua Zhang Qiujianin teosta, siitä tuli osa Kiinan keisarillisia matematiikan kokeita ja yksi Kymmenestä matemaattisesta klassikosta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. J. J. O'Connor ja E. F. Robertson: Zhang Qiujian MacTutor History of Mathematics archieve. Viitattu 2.5.2008. (englanniksi)