Zgorzelec

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zgorzelec
Zgorzelec z dachu.jpg

Zgorzelec

Koordinaatit: 51°09′N, 15°00′E

Valtio Puola
Voivodikunta Ala-Sleesian voivodikunta
Piirikunta Zgorzelecin piirikunta
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 15.9 km²
Väkiluku (2021) 29 966 [1]


Zgorzelec on noin 30 000 asukkaan kaupunki Lounais-Puolassa lähellä Saksan rajaa. [1] Se sijaitsee Neisse-joen varrella Puolan ja Saksan rajalla Saksan Görlitzin kaupungin vieressä, jonka itäosan se muodosti vuoteen 1945 asti.[2]

Kaupunki on mainittu nimellä Gorelić vuonna 1071. Se sai kaupunkioikeudet 1303 osana Böömin valtakuntaa. Se liittyi Lausitzin kaupunkien liittoon vuonna 1346 ja siitöä tuli Ylä-Lausitzin pääkaupunki. Sittemmin kaupunki on kuulunut vuorollaan muun muassa Böömille, Unkarille, Saksille ja Preussille[2], kunnes siitä tuli vuonna 1871 osa yhdistynyttä Saksan keisarikuntaa. Toisen maailmansodan jälkeen kaupunki siirtyi Puolalle, ja saksalaiset asukkaat karkotettiin puolalaisten ja kreikkalaisten uudisasukkaiden tieltä. Zgorzelec kärsi sodanjälkeisistä tuhoista ja sen jälleenrakentaminen kesti useita vuosikymmeniä. Nykyään kaupunki on kuitenkin kukoistava ja moderneja palveluita tarjoava kaupunki.

Yksi Zgorzelecin tunnetuimmista nähtävyyksistä on sen historiallinen vanhakaupunki, joka on täynnä kauniita rakennuksia ja kapeita katuja. Vanhankaupungin sydämessä sijaitsee Ratusz, kaunis historiallinen raatihuone. Kaupungin muut merkittävät nähtävyydet ovat muun muassa suuri Puolan ja Saksan rajalla sijaitseva silta, joka yhdistää Zgorzelecin Saksan puolella sijaitsevaan Görlitziin, sekä Saint Josephin kirkko, joka on kaupungin suurin kirkko.

Zgorzelec on myös vilkas kulttuurikaupunki. Kaupungissa järjestetään säännöllisesti erilaisia kulttuuritapahtumia, kuten musiikkikonsertteja, teatteriesityksiä ja taidenäyttelyitä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Poland: Cities Citypopulation. Viitattu 24.3.2023.
  2. a b Gorlitz Encyclopedia Britannica. Viitattu 25.3.2023.