Zeravšan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zarafšon
Zeravšon, Zeravšan
Zarafšon-jokea Tadžikistanissa
Zarafšon-jokea Tadžikistanissa
Alkulähde Zarafšonin jäätikkö, Pamir
Laskupaikka Kuivuu autiomaassa
Maat  Tadžikistan
 Uzbekistan
Pituus 877[1] km
Valuma-alue 12 300,[2] toisen lähteen mukaan 17 700[1] km²

Zarafšon (tadžikiksi Зарафшон, Zarafšon) tai Zeravšon (uzb. Зеравшон/pers. ‏زېرەۋشان‎, johdettu persian kielen 'kullan levittäjää' tarkoittavasta sanasta pers. ‏زرافشان‎, Zar-afšān), etenkin aiemmin myös muodossa Zeravšan (ven. Зеравшанon)[1] on joki Keski-Aasiassa, joka alkaa Zarafšonin jäätiköltä Tadžikistanista. Joki päättyy Uzbekistanissa pieniin suolajärviin tai ehtyy hiekkaan. Pituutta joella on 877 kilometriä.[1][2][3]

Tadžikistanissa joen varrella sijaitsee muun muassa Pandžakentin kaupunki. Uzbekistanin keskusalangolla joki ohittaa muiden muassa Samarkandin ja Buharan kaupungit mutta kuivuu sitten aavikolle ehtimättä saavuttaa Amu-Darjaa, johon se aiemmin on laskenut. Joesta saatu kasteluvesi on jo antiikin ajoista mahdollistanut alueella intensiivisen maatalouden ja huomattavan kaupunkiväestön.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Zeravšan (Suuren neuvostotietosanakirjan eli Bolšaja sovetskaja entsiklopedijan (BSE) artikkelin verkkoversio) 1969–1978. dic.academic.ru. Viitattu 15.9.2016. (venäjäksi)
  2. a b Zeravšan (Slovar sovremennih geografitšeskih nazvanii, 2006 ja Geografitšeskije nazvanija mira: Toponimitšeski slovar, 2001) Geografitšeskaja entsiklopedija -kokoelmaverkkotietosanakirja, joka sisältää lähdeteostensa artikkelien verkkoversiot. Viitattu 15.9.2016. (venäjäksi)
  3. Facta 2001 s. 745

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Zeravsjan
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.