Zeer

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saviastiajäähdytin, jossa vihanneksia.
Saviastiajäähdyttimen toiminta

Zeer (Arabic: زير‎), saviastiajäähdytin on kaksi sisäkkäistä saviastiaa, joiden välisen veden haihtuminen pitää sisimmäisessä astiassa olevan ruuan viileänä[1]. Jos ilmasto on kyllin kuiva ja veden haihtuminen viilentää kyllin. Esimerkiksi vihannekset säilyvät pidempään esimerkiksi Sudanin ilmastossa. Ulompi astia on huokoinen. Sisemmän astian sisäpinnalla voi olla lasitus. Astioiden välissä on hiekkaa, jossa vettä. Puuhiili saattaa toimia hiekkaa paremmin. Zeer peitetään kostealla, puhtaalla rätillä. Zeer vaatii toimiakseen viileää hyvin kuivaa ilmaa. Ilman täytyy mieluiten virrata noin 3 m/s. Zeeriä ei sijoiteta aurinkoon, muttei kosteaan kellariinkaan. Zeer saattaa jäähdyttää lämpötilaa 6-19 °C ympäristöä alemmaksi[2][3][4]. Intiassa ja Pakistanissa zeerin sijasta käytetään zhara/matki/surahi astioita. Espanjassa käytetään botijoa.

Kritiikkiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liian suuri kosteus on usein jäähdytystä vähentävä tekijä. Zeerin jäähdytyskykyä liioitellaan usein[5]. Zeerin jäähdytysteho ei ole hyvä lämpimässä, kosteassa ilmassa Jotta zeer jäähdyttäisi 6 °C:hen, täytyy ulkoilman lämpötilan olla 15 astetta ja suhteellisen kosteuden 20%. Näin kuiva ilma on esimerkiksi Suomessa harvinainen. Jos ilman kosteus on 30%, zeer jäähdyttää vain noin 7 C°. Jos kosteus on 50%, zeer jäähdyttää noin 4 °C.

Myös suuri kuumuus vähentää zeerin merkitystä.

Jos ilman kosteus on 39% ja tuuli niin 3 m/s zeer jäähdyttää 40 asteesta 28.8 asteeseen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pot-in-pot refrigerator. Wikipedia, 30.9.2017. Artikkelin verkkoversio. en
  2. ”Clay Pot Non-electric Miniature ZEER Fridge 10 degree C temperature change”. Drunktoads (käsikirjoitus). 2012-08-29.
  3. Zeer Pot Fridge (organic forum at permies) permies.com. Viitattu 24.3.2018.
  4. Make An Electricity-Free Zeer Pot Fridge To Keep Your Drinks And Food Cool In The Sun Lifehacker Australia. 22.1.2013. Viitattu 24.3.2018. (englanniksi)
  5. Busting myths about the Zeer pot | Rebuilding Civilization rebuildingcivilization.com. Viitattu 24.3.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Zeer.