Z’ha’dum

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Z’ha’dum on galaksin reunalla sijaitseva fiktiivinen planeetta sci-fi-televisiosarjassa Babylon 5. Planeetta on mysteerisen Varjojen rodun kotiplaneetta.

Yleinen käsitys on, että planeetan nimi ”Z’ha’dum” on peräisin J. R. R. Tolkienin kääpiöiden kaivoskaupungin nimestä ”Khazad-Dûm”. Sarjan tuottaja J. Michael Straczynski on useaan otteeseen kertonut olevansa Tolkienin ihailija, ja nimien samankaltaisuus kuulostaa tarkoitukselliselta.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aika ennen vuotta 2261[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Planeetta Z’ha’dumin elinympäristö oli käytännössä tuhottu raivokkaissa sodissa. Tästä johtujen Varjot siirtyivät asumaan planeetan pinnan alle. Planeetalle jäi vain muutamia raunioita todisteeksi siellä asuneesta sivilisaatiosta. Planeetan ilmakehän koostumus ei ole ihmisille sopiva.

Maasta lähtenyt avaruusalus löysi todisteita Varjojen olemassaolosta, ja herätti rodun edustajat horroksestaan. Varjot antoivat ihmisille mahdollisuuden yhteistyöhön. Morden suostui tähän, ja hänestä tuli yhteyshenkilö Varjojen, Centaurien tasavallan ja Maan presidentin Morgan Clarkin hallinnon kanssa. Yhteistyöstä kieltäytyneet, kuten Anna Sheridan, joko tapettiin siinä silmänräpäyksessä tai vietiin Varjojen avaruusalukseen ja liitettiin osaksi elävää tietokoneprosessoria. Varjot rakensivat planeetalle habitaatin ihmisten suojaksi.

Kun Varjoille selvisi, että Anna Sheridan oli liitetty osaksi Varjojen inhimillistä tietokonejärjestelmää, hänet irrotettiin ja lähetettiin avaruusasema Babylon 5:lle houkuttelemaan John Sheridan planeetalle. John Sheridan sai selville, että Annan persoonallisuus ja oma tahto olivat tuhoutuneet Varjojen aluksessa olon aikana. Kun Varjot yrittivät hyökätä John Sheridanin kimppuun, Sheridan surmasi ensimmäisen Varjon ja siirtyi ulos parvekkeelle, josta hän komensi ydinaseella miinoitetun avaruusalus Valkotähden tuhoamaan Varjojen pääkaupungin. Sheridan itse hyppäsi lähes pohjattomaan kuiluun. Valkotähti räjähti tuhoten kaupungin ja tappaen Varjot ja Anna Sheridanin.

Vuosi 2261[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun pääkaupunki oli tuhoutunut, Sheridan havahtui syvällä maan alla, havaiten olevansa olennon nimeltä Lorien kanssa. Sheridan sai selville, että Lorien oli galaksin ensimmäisen älyllisen rodun edustaja. Sheridanille paljastui myös, että hän oli parhaillaan elämän ja kuoleman rajamailla.

Palattuaan Babylon 5:lle Sheridanille paljastuu, että Delenn on suunnitellut massiivista iskua Z’ha’dumiin. Palatessaan Sheridan havaitsee kannatuksensa hiipuvan, ja että Delennin suunnitelmia vastustavat mielenosoitukset ovat alkamassa. Kuitenkin Sheridanin kannatus nousee huippuunsa, onhan hän ainoa Z’ha’dumista elävänä palannut.

Vuoden 2261 jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sodan jälkeen PSI-poliisi Alfred Bester saapui Babylon 5:lle, vaatien päästä Z’ha’dumiin tutkimaan sinne jäänyttä varjojen teknologiaa voidakseen poistaa rakastettunsa Carolynin aivoista Varjojen asettamat implantit. Sheridan vei Besterin, Delennin ja Lyta Alexanderin planeetalle. Planeetan evakuointi oli käynnissä: drakhit ja alempiarvoiset Varjot olivat poistumassa galaksista viimeistä kertaa. Sheridan ymmärsi asioiden olevan pahasti vialla, ja määräsi aluksen palaamaan takaisin. Vain minuutteja myöhemmin planeetta tuhoutui massiivisessa räjähdyksessä. Myöhemmin paljastui että telepaatti Lyta Alexander lähetti viestin joka käynnisti planeetan itsetuhon.

Sitaatteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • ”Z’ha’dum on Varjojen maailma. Kukaan sinne mennyt ei palaa takaisin samana.” – Delenn
  • ”Jos menet Z’ha’dumiin, kuolet.” – Kosh John Sheridanille
  • ”Onko tuo se? Näyttää helvetiltä?” – Alfred Bester