XAPI

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

xAPI (Experience API tai TinCan API) on sähköiseen oppimiseen liittyvä ohjelmointirajapinta. Sen välityksellä erilaiset oppimiskokemukset ja oppimista seuraavat järjestelmät voivat keskustella keskenään. Oppimistehtävät kuten esimerkiksi videon katsominen, verkkomateriaalin lukeminen, testien suorittaminen, mobiilipelien pelaaminen tai valmennuspäivään osallistuminen voidaan koostaa ja taltioida jatkokäsittelyä ja tulkintaa varten tietokantaan (Learning Record Store, LRS). LRS-järjestelmä voi olla olemassa itsenäisenä tai se voi sisältyä perinteiseen verkko-oppimisympäristöön.

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

xAPI on kehitetty SCORM (Sharable Content Object Reference Model) -standardin seuraajaksi. SCORM on laajalti käytössä oleva tapa paketoida verkossa opiskeltavaa sisältöä [1]. Sen rajoituksena voidaan kuitenkin pitää sitä, että oppimiskokemusten seuranta rajoittuu vain yksittäiseen oppijaan, joka toimii yksittäisen verkkosisällön, selaimen ja oppimisympäristön sisällä [2].

xAPI:n avulla koulutusten tarjoajille tulee mahdolliseksi muun muassa seurata oppimista muuallakin kuin verkkoselaimessa [3], kuten mobiilipeleissä, simulaatioissa sekä kasvokkain tapahtuvissa koulutuksissa. Oppimissuoritteita voidaan seurata myös alusta- ja järjestelmäriippumattomasti (esim. suoritus aloitetaan mobiililaitteella ja viedään loppuun tietokoneella).

Teknisesti xAPI on avoimeen lähdekoodiin perustuva REST-pohjainen Web service-rajapinta, jonka sisältö kuvataan JSON JavaScript Object Notation -muodossa. JSON-lausekkeet ovat yksinkertaisimmillaan muotoa "joku teki jotain" eli "aktori-verbi-objekti".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. How to Explain AICC, SCORM 1.2, and SCORM 2004 to Anyone elearningfreak.com. Viitattu 21 October 2015.
  2. An Introduction to the Tin Can API An Introduction to the Tin Can API. The Training Business. Viitattu 31 July 2012.
  3. eLogic Learning Partners with Rustici Software to be an Early Adopter of the Next Generation of SCORM Standards Known as the 'Tin Can API' SFGate. Viitattu 31 July 2012.