Wolfgangsee

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wolfgangsee
Wolfgangsee ja Schafberg
Wolfgangsee ja Schafberg
Valtiot Itävalta
Paikkakunta Salzburg ja Ylä-ItävaltaView and modify data on Wikidata
Koordinaatit 47°45′10″N, 13°23′20″E
Vesistöalue ja valuma-alueen tietoja
Laskujoki Ischl
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 538 m
Pituus 10,3 km
Leveys 2 km
Pinta-ala 13 km²
Tilavuus 667 km³ [1]
Keskisyvyys 52 m [1]
Suurin syvyys 113 m [1]
Valuma-alue 124,8 km² [1]
Keskivirtaama 5,4 m³/s (MQ) [1]
Kartta
Wolfgangsee

Wolfgangjärvi eli Wolfgangsee on järvi Itävallassa. Se sijaitsee Salzkammergutin alueella, Salzburgin ja Ylä-Itävallan osavaltioiden rajalla. Sen rantakaupunkeja ovat Strobl, Sankt Gilgen ja Sankt Wolfgang. Järvi ja Sankt Wolfgangin kaupunki ovat molemmat saaneet nimensä Wolfgang Regensburgilaisen mukaan, joka legendan mukaan rakensi seudun ensimmäisen kirkon 900-luvulla.

Yleiskuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aberseen kylä ja Sankt Gilgen
Järvi illalla
Siipirataslaiva Franz Josef I.
Schafbergin rata

Wolfgangjärvi on pituudeltaan noin 10,3 km luoteesta kaakkoon. Niemimaa, joka tunnetaan nimellä die Enge ("kapeikko"), jakaa sen kahteen osaan suunnilleen puolivälissä etelärantaa, vastapäätä Sankt Wolfgangia. Tällä kohtaa järvi on vain n. 200 m leveä. Järven läntinen osa Sankt Gilgenin puolella tunnetaan nimellä Abersee.

Järvi on Salzkammergutin vuorten ympäröimä. Sen pohjoispuolella kohoaa Schafberg-vuori, jonka huipulle (1782 m) johtaa hammasrata. Etelässä ja kaakossa sijaitsee Osternhorngruppen vuorijoukko, joka on aina 1800 m korkea. Suoraan etelään Sankt Gilgenistä sijaitsee Zwölferhorn (1522 m), jonne vie köysirata.

Järven rantakaupungit, etenkin Sankt Wolfgang ja Sankt Gilgen, ovat suosittuja turistikohteita kesäaikaan. Operetti Valkoinen hevonen (Im Weißen Rössl") sijoittuu Sankt Wolfgangissa olevaan Valkoisen hevosen majataloon. Seudulla on kuvattu runsaasti Heimatfilm-elokuvia 1940-1960 -luvuilla.

Liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtatie B158 Bad Ischlistä Salzburgiin kulkee Wolfgangseen etelärantaa pitkin. Sankt Gilgenistä siitä haarautuu valtatie B154, joka liittyy Westautobahn-moottoritiehen (Eurooppatiet 55 ja 60). Kapearaiteinen rautatie Salzburgiin lakkautettiin 1957. Järvellä kulkee kuusi matkustajalaivaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Bundesamt für Wasserwirtschaft (toim.), Atlas der natürlichen Seen Österreichs mit einer Fläche ≥ 50 ha. Morphometrie - Typisierung - Trophie. Stand 2005. Schriftenreihe des Bundesamtes für Wasserwirtschaft, 29. vsk, Vienne 2008, s. 81–82 (PDF; 9 MB (Arkistoitu – Internet Archive)) (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Wolfgangsee.