Wilson-planeettavaihteisto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
5-vaihteinen Wilson-planeettavaihteisto
Bugatti 51 Wilson-planeettavaihteistolla

Wilson-planeettavaihteisto on hyötyajoneuvoissa käytetty automaattivaihteistotyyppi. Nimensä se on saanut keksijältään W. G. Wilsonin mukaan, joka vuonna 1927 esitteli ideansa 4-nopeuksisesta puoliautomaattisesta vaihteistosta, jossa haluttu vaihde esivalittiin ennen varsinaista vaihtamista. Myöhemmin vaihteistosta on kehitetty 5-vaihteinen ja täysin automaattinen versio.

5-vaihteinen Wilson-planeettavaihteisto on viiden planeettavaihteen yhdistelmärakenne, jossa vaihteiden kytkemiseksi käytetään viittä jarrupantaa ja yhtä monilevykytkintä. Kokoonpano on henkilöautokäyttöä ajatellen liian monimutkainen ja painava, mutta hyötyajoneuvojen kannalta nämä ominaisuudet eivät ole ongelma.

Wilson-planeettavaihteiston vahvuus on siinä, kuinka eri vaihteet saadaan kytketyksi: kukin vaihde tarvitsee vain yhden kytkentäelementin (jarrupannat ja monilevykytkin) aktivoimista. Näin ollen vaihteiston ohjauslogiikka pysyy varsin yksinkertaisena.

Vaihde C5 B4 B3 B2 B1 BR Input Lukittu Output
R. - - - - - X A2 K2 PAP
1. - - - - X - A2 K1 PAP
2. - - - X - - A2 KPKPA PAP
3. - - X - - - A2 PK PAP
4. - X - - - - A2 A1 PAP
5. X - - - - - A1&A2 - PAP

Kuvassa ja taulukossa A viittaa aurinkopyörään, K kehäpyörään ja P planeettakannattimeen. Yhdistelmistä esimerkiksi KPKPA tarkoittaa, että siinä on etupäästä lukien kehäpyörä, planeettakannatin, kehäpyörä, planeettakannatin ja aurinkopyörä kaikki yhtenä osakokonaisuutena.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • M.J. Nunney, Light & Heavy Vehicle Technology, Fourth Edition, ISBN 978-0-7506-8037-0
  • G. Lechner, H. Naunheimer, Automotive Transmissions: Fundamentals, Selection, Design and Application, ISBN 3-540-65903-X