Willys Americar

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Willys Americar
Valmistustiedot
Valmistusmaa Toledo, Ohio, Yhdysvallat
Valmistaja Willys-Overland
Valmistusvuodet 1937–1942
Korimalli 2- ja 4-ovinen sedan
2-ovinen coupe
3-ovinen wagon
2-ovinen pickup
Luokka Compact car
Edeltäjä Willys 77
Tekniset tiedot
Moottori Willys L134
Iskutilavuus 134 cid (2199 cm3)
Teho 60 hv (SAE)
Vetotapa Takaveto
20 000:s valmistunut Willys 37. Vasemmalla Willys-Overlandin johtaja Ward Canaday.
1940 Willys DeLuxe Sedan. Tietolaatikon kuvassa sama auto etuviistosta.
Willys 38 pick-up truck

Artikkelin nimi on sikäli harhaanjohtava, että ainoastaan mallivuosien 1941 ja '42 autoja kutsutaan nimellä Americar. Artikkelin nimeämisessä noudatetaan kuitenkin kansainvälistä käytäntöä.

Americar oli Willys-Overland Motorsin vuodesta 1937 vuoteen 1942 valmistama automalli. Korimalleina oli valittavissa sedan, coupe, wagon tai pickup truck.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mallin juuret johtavat Willys-Overland Motor Companyn valmistamaan Willys 77-malliin. Vuonna 1937 tehdyn uudelleenorganisoinnin yhteydessä yhtiön nimi muutettiin muotoon Willys Overland Motors. Vuonna 1938 yhtiön johtoon astui amerikkalaisen ajoneuvoteollisuuden nimimies, aiemmin Chryslerille työskennellyt Joseph W. Frazer. Hänen näkemyksensä mukaan modernin designin omaava ja samalla edullinen automalli olisi taloudellisissa vaikeuksissa kamppailevan yhtiön pelastus. Uusi malli suunniteltiin edeltäneen 77:n runkoa ja tekniikkaa hyödyntäen. Willys oli tässä vaiheessa ainoa amerikkalainen henkilöautojen massavalmistaja, joka teki autoja nelisylinterisellä moottorilla. Plymouth oli luopunut nelisylinteristen moottoreiden käytöstä vuonna 1935.[1][2]

Vuosimalli 1937[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mallivuodeksi 1937 kori oli muokattu modernin näköiseksi. Konepelti on saranoitu takareunastaan. Maskin vaakasuora, korinvärinen rivoitus ulottui keulan sivupellityksessä osittain etuoveen asti. Ajovaloumpiot oli upotettu etulokasuojiin. Uuden mallin nimi on Willys 37. Coupe-versioon oli nyt saatavilla optiona "DeLuxe"-varustus, sedaneihin se oli ollut saatavilla jo edellisvuonna, mallin ollessa vielä vanhakorinen 77. Akselivälinä on entinen 2540 mm

Vuosimalli 1938[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mallivuodelle 1938 muutokset ovat hyvin vähäisiä. Nyt kaikiin korimalleihin on mahdollista valita "Standard"- tai "DeLuxe"-varustus. Mallinimenä on Willys 38.

Vuosimalli 1939[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mallivuoden 1939 keulan ilme on täysin muutettu. Aiemmin pyöreämutoinen konepelti on nyt kiilamainen ja uudelleenmuotoiltu maski on kallistettu eteenpäin. Myös ajovalot ovat kokeneet täydellisen muodonmuutoksen ja ne ovat tämän vuosimallin autoissa uniikit. Mallin nimi on nyt Overland 48. Uutuutena on kaksiovisiin malleihin saatavana "Speedway"-varustetaso.

Vuosimalli 1940[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mallivuodelle 1940 auton ulkonäköä muutettiin taas keulan osalta. Nimi oli nyt Willys sekä varustetason kertova liite, esimerkiksi Willys Speedwa Sedan. Täysin lokasuojiin upotetut ajovaloumpiot olivat pisaranmuotoiset. Kalliimmissa varusteversioissa oli konepellin sivuilla kromilistat. Keulalla olevat jäähdytinaukot saivat kromiset ritilät. Akseliväli kasvoi mittaan 2591 mm.

Vuosimallit 1941 ja 1942[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malli sai nimen Americar. Maskin kaksiosainen kromiritilä muuttui yksiosaiseksi. Akseliväli kasvoi mittaan 2642 mm. Mallin valmistus päättyi USA:n sotatoimien johdosta helmikuussa 1942.

Americar[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vain vuosimallien 1941 – 42 malleja, viralliselta nimeltään 441 ja 442, kutsutaan nimellä "Americar". Aikakaudelle tyypillisen, amerikkalaisen kiihkoisänmaallisuuden ilmapiirin vallitessa, tämän uskottiin lisäävän mallien myyntiä. Vuonna 1941 malleja myytiin yhteensä noin 22 000 kappaletta ja tyngäksi jääneenä mallivuotena 1942 noin 7000 kappaletta. USA:n autonvalmistuksen mittakaavassa lukuja voidaan pitää todella vähäisinä. Yhdysvaltojen aloitettua sotatoimet kaikki amerikkalaisten ajoneuvovalmistajien siviilituotanto määrättiin lopetettavaksi, eikä Americar muodostanut tästä poikkeusta. Willys-Overland jatkoi kuitenkin toimintaansa ajoneuvovalmistajana, armeijan kanssa tehdyn Willys MB-mallin toimitussopimuksen ansiosta. Sodan päätyttyä Willys-Overland varmisti itselleen oikeudet "Jeep"-merkin käyttöön. Sotajeeppien muuntaminen siviiliversioiksi "CJ", sekä niiden hyvin käynnistynyt myynti teki yhtiölle tarpeettomaksi jatkaa ennen sotaa kehitettyjen henkilöautojen valmistamista ja tämä sinetöi myös Americarin kohtalon.[3]

Willys-Overlandilla oli Americarin seuraajaksi suunniteltu, vuonna 1940 prototyyppivaiheessa ollut, malli "6/66", mutta Yhdysvaltojen harjoittamat sotatoimet lykkäsivät mallin kehityksen kauemmas tulevaisuuteen. Protyypin suunnitelmat kaivettiin esiin jälleen vuonna 1945, mutta CJ-mallien valmistus työllisti yhtiön niin hyvin, ettei se nähnyt aiheelliseksi alkaa varsinaisen henkilöauton valmistusta. Näin ollen vuoden 1942 Americar oli Willys-Overlandin viimeinen varsinainen henkilöauto, kunnes yhtiö esitteli Willys Aeron, vuonna 1952.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]