William Murdoch

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
William Murdoch

Luutnantti William McMaster Murdoch (28. helmikuuta 1873 Dumfries and Galloway, Skotlanti15. huhtikuuta 1912, Pohjois-Atlantti) oli RMS Titanicin ensimmäinen perämies ja yksi 1500 menehtyneestä laivan upotessa. Murdoch oli aiemmin toiminut mm RMS Olympicin perämiehenä.

Murdoch oli komentosillalla työvuorossa, kun Titanic törmäsi jäävuoreen 14. huhtikuuta 1912. Hän huusi tuhoisaksi osoittautuneen käskyn: Stop engines, full astern together, hard a-starboard. Törmäyksen jälkeen Murdoch avusti tyyrpuurin puoleisten pelastusveneiden laskemisessa. Jotkut matkustajista ovat kertoneet Murdochin ampuneen itsensä ennen uppoamista. Tätä ei ole kuitenkaan voitu todistaa koska Murdochin ruumista ei koskaan löydetty. Osa selviytyneistä miehistönjäsenistä mm. lamppumies Samuel Hemming ja toinen perämies Lightoller kertoivat nähneensä Murdochin pelastuslautta A:n liepeillä ennen kuin venekansi alkoi tulvia ja suuri aalto vei Murdochin mennessään. Harold Bride myöhemmin kertoi nähneensä Murdochin elottoman ruumiin pelastuslautta B:n lähistöllä.

Vuoden 1997 menestyselokuvassa Titanic Ewan Stewartin esittämä Murdoch ampuu kaksi miestä ja lopulta itsensä. Koskaan ei ole voitu todistaa Murdochin ampuneen ketään laivalla olijoista, ja tämä elokuvan kerronnan osuus nostatti vastalauseita Murdochin sukulaisten keskuudessa.

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.