William Lanne

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
William Lanne
Anson Brosin ottama valokuva William Lannesta
Anson Brosin ottama valokuva William Lannesta
Syntynyt n. 1835
Arthur Riverin alue, Tasmania, Australia
Kuollut 3. maaliskuuta 1869
Hobart, Tasmania, Australia

William Lanne (myös King Billy, William Laney tai William Lanney; n. 18353. maaliskuuta 1869) oli tasmanialainen aboriginaali, palawah. Hänet tunnetaan erityisesti viimeisenä eloonjääneenä miespuolisena Tasmanian aboriginaalina. Viimeinen aboriginaali oli hänen vaimonsa Truganini (Lanne oli tämän kolmas aviopuoliso).

Lanne syntyi arvioiden mukaan vuonna 1835 Tasmanian länsirannikolla sijaitsevalla Arthur Riverin alueella. Hänen ollessaan seitsemänvuotias hän ja hänen perheensä kaapattiin ja vietiin Flindersinsaarella sijainneelle aboriginaaleille tarkoitetulle leirille Wybelennaan. Vuonna 1847 mustasta sodasta eloonjääneet aboriginaalit siirrettiin Oyster Coveen, jossa Lanne eli neljä vuotta orpokodissa. Vuonna 1855 hän pääsi töihin valaanpyyntialukselle.

Lanne sairastui pahasti, ja hän kuoli koleraan ja punatautiin 3. maaliskuuta 1869 Hobartin kaupungissa. Kuoleman jälkeen hänen ruumiinsa ryöstettiin. Tämä oli seurausta Tasmanian Royal Societyn ja Royal College of Surgeons of Englandin välisestä riidasta kumman pitäisi käsitellä Lannen ruumis. Royal College of Surgeons of Englandin jäsen, William Crowther, pääsi murtautumaan ruumishuoneelle, jossa Lannen ruumista säilytettiin. Hän leikkasi irti ruumiinosia, poisti hänen ihonsa ja laittoi tilalle valkoisen miehen pään, joka oli päällystetty mustalla iholla. Tasmanian Royal Society huomasi asian nopeasti, ja päätti estää uusien näytteiden keräämisen amputoimalla Lannen jalat ja kädet. Vasta tämän jälkeen Lanne haudattiin.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Andrys Onsman: Truganini’s Death Island Magazine. Viitattu 1.3.2008. (englanniksi)