Willa Cather

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Willa Cather

Willa Cather (18731947) oli yhdysvaltalainen kirjailija. Hän syntyi Virginiassa ja vietti varhaisen lapsuutensa perinteisen englantilaisen siirtomaakulttuurin keskellä. Kun Willa oli kahdeksanvuotias, hänen isänsä osti maata Nebraskasta ja perhe muutti Länteen, uudisasukkaiden luvattuun maahan. Uudesta kotiseudusta, sen luonnosta ja ihmisistä, tuli Willa Catherin kirjallisuuden suurin innoituksen lähde. Hän kuvaa useissa teoksissaan preeriaa, ilmojen ja vuodenaikojen vaihtelua, ratsastusta tasangoilla ja rekiretkiä talvella, uudisasukkaiden yhteisöllisyyttä, vieraanvaraisuutta ja keskinäistä auttamista.

Catherin kotipaikkakunnalla ei ollut koulua, joten häntä opetettiin kotona. Tärkeimmällä sijalla opetuksessa oli latina. Kun Carther meni myöhemmin lukioon, hänen perustietonsa olivat hyvin puutteellisia. Latinanopinnoissa hän oli paljon muita edellä, mutta muissa aineissa alkeistasolla. Cather suoritti tutkinnon Nebraskan yliopistossa ja työskenteli toimittajana pittsburghilaisessa sanomalehdessä. Hänen toiveenaan oli kuitenkin tulla kirjailijaksi, ja niinpä hän muutti New Yorkiin ja alkoi kirjoittaa novelleja lehtiin.

Koska Cather kirjoitti modernilla ja vauhdikkaalla 1920-luvulla Lännestä ja menneistä ajoista, häntä kutsuttiin jopa ”nostalgiseksi vanhaksipiiaksi”. Hänen teostensa muuta sisältöä ja arvoa ei haluttu tunnustaa, ja hänen lahjojaan pidettiin rajallisina. Esimerkiksi Time-lehti kirjoitti eräästä hänen romaanistaan, että se on tyypillinen preeriaidylli, jollaisen Cather hallitsee parhaiten.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Neljätoista romaania muun muassa Professorin talo, Suom. Alex. Matson, Tammi, 1950
  • neljä novellikokoelmaa

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Päivi Tapola: "Willa Cather: Professorin talo" teoksessa Päivi Tapola: Äitini puutarhassa - Polkuja naiskirjallisuuteen, Like 2002. ISBN 951-8989-61-3