Wikiprojekti:Wiki Loves Monuments/Muuta ja linkitä kohteita

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Huolto: Muuta ja linkitä kohteita[muokkaa wikitekstiä]

Tässä muutamia keskeisiä ohjeita kohteiden lisäämiseen, poistamiseen ja linkittämiseen.

Kiitos, kun osallistut Wiki Loves Monumentsin ja Wikipedian kohteiden tietojen parantamiseen!

Huoltosivut: Nimet ruotsiksi, Nimet englanniksi, Nimet saamen kielillä, Puuttuvat kuntamerkinnät, Puuttuvat paikkatiedot, Useita koordinaatteja, Puuttuva tyyppi, Puuttuva tyyppi ja Commons-luokka, Käytetyimmät tyypit, Puuttuvia kohteita, Mahdollisia vastaavia artikkeleita, Muuta ja linkitä kohteita, RKY-kohteet, Arkeologiset kohteet

Maakuntakohtaiset listat: Etelä-Karjala, Etelä-Pohjanmaa, Etelä-Savo, Kainuu, Kanta-Häme, Keski-Pohjanmaa, Keski-Suomi, Kymenlaakso, Lappi, Pirkanmaa, Pohjanmaa, Pohjois-Karjala, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo, Päijät-Häme, Satakunta, Uusimaa, Varsinais-Suomi

Mitkä kohteet ovat listalla?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kohteet linkittyvät listalle, kun kohteelle on asetettu ominaisuus RKY-tunniste (P4009). Sen arvo on RKY-tunnus eli tunnus valtakunnallisesti arvokkaiden rakennettujen ympäristöjen listauksessa, jota ylläpitää Museovirasto ja jonka verkkopalvelu löytyy osoitteesta www.rky.fi.

RKY-alueilla sijaitsevia kohteita, esimerkiksi rakennuksia, on lisätty käsin sijainnin tai asiayhteyden perusteella. Näihin on kuitenkin voinut tulla virheitä, ja erityisesti paljon tietoa puuttuu.

  • Jos löydät RKY-kohteeseen sisältyvän kohteen, joka ei mielestäsi kuulu listalle, muuta sen tietoja Wikidatassa. Muokkaa ominaisuutta osa kohdetta (P361), jonka arvo on RKY-kohteen Wikidata-tunnus. Poista se, jos haluat, ettei muokattava kohde liity RKY-kohteeseen.
Ole kuitenkin tarkkana. Joskus RKY-kohde ei ole pelkästään kulttuuriperintökohde, vaan myös jotain muuta. Jos ominaisuudet ovat ristiriitaisia, kulttuuriperintökohteesta tulisi tehdä oma erillinen kohteensa ja linkittää se.
  • Jos haluat lisätä uuden kohteen, se toimii samalla tavalla. Etsi haluamasi Wikidata-kohde ja linkitä se RKY-kohteeseen ominaisuudella osa kohdetta (P361).

Mitä muuta tietoa voi linkittää?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

RKY-kohteet voivat yhdistyä muihin Wikidata-kohteisiin monin eri tavoin.

osa kohdetta (P361) Tämän perusteella alakohteet tulevat osaksi listaa. Latokartano (Q2006450) osa kohdetta (P361) Latokartanon historiallinen ympäristö (Q30505718).
sijaitsee hallinnollisessa yksikössä (P131) Käytä tätä aina, kun viittaat hallinnolliseen paikkaan: kuntaan, kaupunginosaan tai viralliseen kylään. Högforsin ruukki (Q28721611) sijaitsee hallinnollisessa yksikössä (P131) Karkkila (Q530309).
sijainti (P276) Käytä tätä, kun kohde ei ole hallinnollinen alue, vaan nimetty paikka. Nauvon kirkko ja kirkonseutu (Q30505842) sijainti (P276) Nauvo (Q203512).
sijaitsee maantieteellisessä kohteessa (P706) Käytä tätä kun kohde on maantieteellinen paikka.
(P5130) Jos maantieteellinen kohde on saari, käytä tätä. Iso-Kraaselin ja Taskun tunnusmajakat (Q30506467) (P5130) Tasku (saari) (Q11896580).
vuoristo (P4552) Jos maantieteellinen kohde on vuoristo, käytä tätä.
sijaitsee suojelualueella (P3018) Jos maantieteellinen kohde on luonnonsuojelualue, käytä tätä.
sijaitsee vesistön äärellä (P206) Kun kohde on rannalla, liitä se siihen tällä ominaisuudella. Vesiä ovat joet, järvet, meret, kosket jne. Viinikka-Nekalan pientaloalue (Q30184968) sijaitsee vesistön äärellä (P206) Pahalampi (Q24368353).
sijaitsee varrella (P795) Tien tai reitin varrella olevat kohteet voi liittää tällä ominaisuudella. Rengon kirkko (Q11890558) sijaitsee varrella (P795) Hämeen Härkätie (Q2013669)

Miten teen tämän käytännössä?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mene Wikipedia-artikkeliin, jonka haluat linkittää.
  • Valitse siellä Wikidata-linkki valikosta ja navigoi aiheen Wikidata-kohteeseen.
  • Wikidatassa rullaa faktaluettelon loppuun, jossa on linkki "Lisää".
  • Klikkaamalla linkkiä voit lisätä uuden esityksen. Lisää vasemmalle ominaisuus ja oikealle arvo.
  • Muista lähteistys! Ohjeita täällä.