Wikiprojekti:Wiki Loves Monuments/Finnan haku pöytäkoneella

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on ohje Finnan WLM-haun käyttöön pöytätietokoneella Wikiprojektissa Wikiprojekti:Wiki Loves Monuments.

Finnan WLM- haun käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matkapuhelin tai muu paikantava mobiililaite[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Finna-palvelun haku https://wikimedia.fi/wlm-finna näyttää paikantavilla laitteilla (esimerkiksi matkapuhelin tai paikannusominaisuuden sisältävä tabletti) vanhat valokuvat lähellä käyttäjän sijaintia. Tyypillisesti tuloksena on halkaisijaltaan noin sadan metrin suuruinen ympyrä muutaman sadan metrin säteellä käyttäjän todellisesta sijainnista ja hakutulos näyttää vanhoja valokuvia tämän rajauksen lähiympäristöstä muutaman kilometrin säteellä. Sivun vasemmassa laidassa on lueteltuna muiden vanhoja valokuvia sisältävien alueitten nimiä samalla säteellä.

Jos halutaan tutkia vanhoja valokuvia muualla kuin lähellä omaa nykyistä sijaintia, se on mahdollista noudattamalla seuraavan kohdan kappaleen "Haku halutulta alueelta" ohjeita.

Pöytätietokone kiinteällä internetyhteydellä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oletushaun muodostuminen ip-osoitteen perusteella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käytettäessä pöytätietokonetta kiinteällä internetyhteydellä paikannus tapahtuu internet-palveluntarjoan kautta määräytyvän ip-osoitteen perusteella. Tyypillisesti tuloksena on halkaisijaltaan noin sadan metrin suuruinen ympyrä satunnaisessa paikassa, esimerkiksi noin 50 kilometrin säteellä käyttäjän todellisesta sijainnista, tyypillisesti harvaan asutulla maaseudulla etäällä vanhoista kylistä. Jos sijainti osuu harvaan asutulle maaseudulle, tyypillinen tulos saattaa sisältää esimerkiksi yhden vanhan valokuvan automaatisesti tuotetusta sijainnista muutaman kilometrin päässä olevasta Finna-kohteesta, mahdollisesti uudempia kuvia samalta alueelta ja loput satunnaisia eri-ikäisiä kuvia satunnaisilta paikoilta eri puolilta samaa maakuntaa. Myös listaus ehdotetuista paikoista sivun vasemmassa reunassa voi sisältää satunnaisia paikkoja eri puolilta.

Haku halutulta alueelta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haku halutulta alueelta päästään tekemään menemällä sivun vasemmassa laidassa kohtaan "Alue" ja valisemalla "Rajaa karttasijainnilla" >Rajaa kartalta > Tyhjennä rajaukset. Kun rajaukset on tyhjennetty, voidaan rajata halutun kokoinen ympyrä (esim. jonkin kylän keskusalueen tai kunnan tai kaupungin keskustaajaman ympärille) kartalta, ja rajausta voidaan tarkentaa sivun ylälaidan tekstihaulla syöttämällä sinne haluttu paikannimi (esim. kylän tai kaupunginosan nimi). Tämä tuottaa vanhoja valokuvia halutusta paikasta, ja sivun vasemmassa laidassa näkyy lueteltuna lähialueen muita paikkoja, joista voi olla vanhoja valokuvia.

Jos uusi rajaus kartalta tehdään ilman että tyhjennetään ensin linkkiä ensimmäisen kerran avattaessa automaatisesti generoitunut aluerajaus, syntyy ristiriitaisia hakuehtoja, jotka tuottavat joko tyhjän hakutuloksen tai valokuvia ja paikkalistauksia satunnaisilta paikoilta.

Rajausympyrän kokoa vaihtelemalla voi kokeilemalla optimoida hakutulosta sen mukaan, onko alueelta paljon kuvia (esim. suurten kaupunkien keskustaajamat) vai vähän kuvia (maaseutu).

Tätä samaa ohjetta voidaan käyttää myös, jos halutaan paikántavalla mobiililaitteella etsiä vanhoja valokuvia muualta kuin läheltä omaa sen hetkistä sijaintia.