Wikiprojekti:Sateenkaarihistoria

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sateenkaarihistorialla tarkoitetaan sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuden historiaa eri muodoissaan. Yleiskielisen sateenkaarihistorian rinnakkaisterminä voidaan käyttää myös queer-historiaa. Tällä käsitteellä on taustaa queer-teoriaan nojaavassa akateemisessa tutkimusperinteessä.[1]

Sateenkaarihistorian tutkimuksessa suunnataan huomio kulloinkin vallinneisiin sovinnaisiin normeihin ja erilaisiin pyrkimyksiin niiden ylläpitämiseksi, mutta ennen kaikkea normien ylittämiseen ja ylittämisestä koituneisiin seurauksiin.

Sateenkaarihistoria on kaikkien yhteistä historiaa, mutta sen ympärillä vallitsee paljon hiljaisuutta. Suomalaisesta sateenkaarihistoriasta kuten muustakaan marginaalisesta historiankirjoituksesta ei ole aina helppoa löytää luotettavaa, avointa tietoa. Myös Wikipediassa on valtavasti sateenkaarihistoriaan liittyviä aukkoja, kuten tärkeitä puuttuvia sivuja ja sivujen osioita tai yksittäisiä mainintoja. Nämä puutteet työntävät sateenkaarihistoriaa edelleen hiljaisuuteen ja vääristävät ymmärrystä yhteisestä historiasta.

Sateenkaarihistorian wikipaja 2022[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tule mukaan täydentämään Wikipediaan sateenkaarihistorian sisältöjä ja saattamaan sateenkaarihistoriaa kaikkien käyttöön! Sateenkaarihistorian ystävät ry järjestää tapahtuman osana marraskuussa vietettävää Sateenkaarihistoriakuukautta.

Missä ja milloin?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sateenkaarihistorian Wikipaja järjestetään torstaina 24.11.2022 klo 16–19.

Tapahtuma järjestetään hybridinä eli samaan aikaan fyysisesti Helsingin taidemuseo HAMissa, Helsingissä (Eteläinen Rautatiekatu 8, 00100 Helsinki), sekä Zoomissa, verkossa. Voit ilmoittautuessasi valita osallistumistapasi.

Kenelle?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikipajaan voi osallistua kuka tahansa aiheesta kiinnostunut! Sinun ei tarvitse olla sateenkaarihistorian tai Wikipedian editoinnin asiantuntija, vaan voit tulla juuri sellaisena kuin olet. Olitpa sitten queer-nuori tai kokenut sateenkaarihistorian tutkija, sateenkaariaktivisti tai liittolainen, Wikipajassa pääset asioista jyvälle yhdessä, ja tukea on saatavilla.

Wikipaja on erityisen hyvä tilaisuus tutustua suomalaiseen sateenkaarihistoriaan matalalla kynnyksellä sekä tietysti oppia Wikipedian editointia samalla mukavassa porukassa. Voit ilmoittautua mukaan vaikka kaverisi kanssa.

Jos olet kokenut wikipedisti, haluaisitko tulla tapahtumaan neuvomaan ja tukemaan osallistujia? Ota yhteyttä Susannaan.

Miten?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmoittaudu mukaan tapahtumaan, niin osaamme varata välipalaa ja varautua osallistujamäärään paikan päällä ja etänä. Tapahtuma on maksuton.

  • Luo mielellään etukäteen Wikipediaan tunnus.
  • Tuo mahdollisuuksien mukaan oma kannettava tietokone mukanasi, jos osallistut paikan päällä.

Tapahtuma alkaa pienellä esitelmällä, joka virittää sateenkaarihistorian tunnelmaan.

Koko tapahtuman ajan sateenkaarihistorian tutkijat päivystävät ja neuvovat sisältöasioissa sekä lähteiden löytämisessä ja merkitsemisessä. Mukana on lisäksi Wikipedia-asiantuntijoita, joka neuvovat Wikipedian teknisissä kysymyksissä.

Sateenkaarihistorian ystävät järjestää paikalle lähdekirjallisuutta ja listaa verkon avoimia lähteitä. Näin lähteiden merkitseminen kirjoittamiisi teksteihin on helppoa. Lähteet auttavat tekstien arvioinnissa ja tekevät niistä pätevämpiä.

Työpajan aikana on tarjolla pientä purtavaa ja juotavaa – sekä tietysti hyvää seuraa!

Ohjelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

16.00–16.30 Alustus sateenkaarihistoriasta (Tuula Juvonen ja Sandra Hagman)

16.30–16.45 Tietoisku Wikipedian käytännöistä (Kimberli Mäkäräinen, Susanna Ånäs)

16.45–18.45 Työpaja, kirjoittamista, vapaata keskustelua ja virvokkeita

18.45–19.00 Yhteenveto, palaute ja lopetus

Ilmoittautuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmoittautuminen on auki 23.11.2022 asti.

Saavutettavuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esitelmät ja puheenvuorot tapahtumassa ovat suomen kielellä. Tapahtumassa ei ole yleistä viittomakielistä tulkkausta tai kirjoitustulkkausta.

Paikan päällä osallistuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saapuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin taidemuseo HAM sijaitsee Tennispalatsissa osoitteessa Eteläinen rautatiekatu 8 ja on liikkumisesteetön. HAMin lippukassa ja sisäänkäynti ovat Tennispalatsin 2. kerroksessa, jonne pääsee hissillä kaikkien ulko-ovien läheisyydestä. Eteläisen rautatiekadun päädyssä on rullaportaat suoraan museon lippukassalle. HAM-sali sijaitsee lippukassan kanssa samassa kerroksessa.

Lue täältä saapumisohjeet HAM Tennispalatsiin (aukeaa uuteen välilehteen)

Lue täältä HAMin tarkemmat saavutettavuustiedot (aukeaa uuteen välilehteen)

Terveysturvallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ethän tule tapahtumaan, jos tunnet itsesi flunssaiseksi tai sinulla on flunssan oireita. Pidäthän huolta hyvästä käsihygieniasta. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä, ja tapahtumassa on saatavilla maskeja sekä käsien desinfiointiainetta. Seuraamme koronatilannetta ja ilmoitamme mahdollisista muutoksista ilmoittautuneille sekä tällä sivulla.

Verkossa osallistuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etäosallistuminen järjestetään Zoomin välityksellä. Ilmoittautuneille lähetetään Zoom-linkki tapahtumaviikolla. Etäosallistujat voivat seurata tapahtuman alun esitelmiä (ks. ohjelma). Tapahtuman koordinaattori Kaura Raudaskoski on Zoomissa linjoilla koko tapahtuman ajan, välittää kysymyksiä ja kommentteja paikan päällä oleville asiantuntijoille. Keskustelemme kuitenkin mielellämme saavutettavuustoimenpiteistä, joten olethan meihin yhteydessä, jos sinulla on tarpeita tai toiveita!

Aiheita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Artikkelitoiveita sateenkaarihistoriaan liittyvistä tärkeistä aiheista kirjataan padlet-dokumenttiin, jonka linkki lähetetään ilmoittautuneille. Voit lisätä sekä olemassaolevia, parannettavia artikkeleita että aiheita, joista artikkeli puuttuu.

Voit halutessasi lisätä aiheita myös allaolevaan listaan:

  • Artikkelin nimi

Lähdeaineistoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sateenkaarihistorian ystävät järjestää paikalle lähdekirjallisuutta ja listaa verkon avoimia lähteitä. Voit lisätä omia suosituksiasi alle:

  • Lähdeaineiston nimi

Turvallisesti yhdessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapahtumassa on käytössä Sateenkaarihistorian ystävien turvallisemman tilan periaatteet. Tutustuthan niihin etukäteen.

Tässä tilaisuudessa noudatetaan Wikimedian Yleistä käytössäännöstöä.
  1. Elina Hakoniemi, Ilkka Kärrylä, Kristiina Silvan, Riikka Taavetti: Menneet tulevaisuudet : ajankohta: poliittisen historian vuosikirja 2018. Helsingin yliopisto, Turun yliopisto, 2018. ISBN 978-951-51-4680-9. Teoksen verkkoversio (viitattu 26.10.2022).