Wikiprojekti:Ohjeet/Artikkelin luominen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ennen aloittamista

Käyttäjätunnus

Tee itsellesi henkilökohtainen käyttäjätunnus. Toiset arvostavat omalla nimellä esiintymistä, toiset nimimerkkejä. Valinta on sinun. Käytä järkeä tunnuksen valinnassa, ettei se loukkaa toisen tahon oikeuksia tai mainetta.

Tunnus työn puolesta

Käyttäjätunnukset eivät voi olla organisaation tunnuksia. Jos haluat tunnuksen, jota käytät työhön liittyvissä muokkauksissa, voit tehdä erillisen työtunnuksen. Se voi olla esimerkiksi muodossa

<Etunimi Sukunimi> (<Organisaatio>).

Läpinäkyvyys on tärkeätä organisaatioon liittyvissä muokkauksissa. Kerro käyttäjäsivullasi, mihin organisaatioon työsi puolesta tekemäsi muokkaukset liittyvät ja mistä aiheista sinulta voi kysyä neuvoa.

Käyttäjäsivu

Jokaisella käyttäjätunnuksella on oma sivu Wikipediassa. Voit kertoa itsestäsi ja kiinnostuksen kohteistasi ja voit löytää samanhenkisiä kirjoittajia sitä kautta.

Artikkelin luominen

Voit luoda uuden artikkelin monella tavalla

  1. Yksinkertaisinta on kirjoittaa sen osoite selaimen osoiteriville ja navigoida tulevalle sivulle.
  2. Päädyt luomaan uutta artikkelia myös Wikipedian tekstissä olevaa punaista linkkiä klikkaamalla.

Artikkeli syntyy vasta kun tallennat sen, eli muistathan tallentaa muokkauksesi.

Luonnostele ennen julkaisemista

Voit harjoitella ja luonnostella oman käyttäjätunnuksen alle tekemässäsi artikkelissa ja siirtää sen artikkelinimiavaruuteen, kun se on kypsynyt.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Käyttäjä:<sinunkäyttäjätunnuksesi>/<artikkelin nimi>

Ehkä haluat ensin kokeilla muokata olemassaolevaa artikkelia

Kerro muille muokkaajille, että työstät artikkelia

Kun olet luonut artikkelin, lisää siihen ensimmäisenä Työstetään-malline. Voit pitää sitä muutaman tunnin ajan ja poistaa sen, kun voit antaa muiden jatkaa artikkelia.

Artikkelin rakenne

Wikipedia-artikkelissa on aina samat vakio-osat, vaikka toiset artikkelit ovat pidempiä ja toiset lyhyempiä. Katso ohjeita Wikipedia-artikkelin rakenteesta osio osiolta.

Kirjoittamisen jälkeen

Siirrä artikkeli Wikipediaan, jos luonnostelit sitä käyttäjätunnuksesi alaisella sivulla

Linkitä artikkelisi Wikidataan

Kaikki Wikipedian artikkelit linkittyvät Wikidataan ja sitä kautta toisen kielisiin Wikipedioihin, muihin Wikimedian projekteihin ja Wikidataan linkittyviin kokoelmiin ja katalogeihin ympäri maailmaa.