Wikiprojekti:Kartat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tällä sivulla esitellään kaikkia Wikimedia-projekteissa käytettäviä kartta- ja paikkatieto-ominaisuuksia ja -projekteja ja keskustellaan niiden käyttämisestä ja kehittämisestä.

Wikimedia Maps[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kartta voi näyttää esimerkiksi tällaiselta
Kartan lisääminen Visuaalisen muokkaimen avulla

Wikimedia-säätiössä on valmisteltu ominaisuutta, jolla OpenStreetMap-kartan voi liittää mihin tahansa wikisivuun. Se tapahtuu Kartographer-laajennoksen avulla. Karttojen lisääminen sivulle on mahdollista kahdella eri tavalla:

 • Linkki zoomattavan kartan sivulle (maplink)
 • Sivulle upotettava kartta, josta on linkki zoomattavan kartan sivulle (mapframe)

Karttapohjan päälle voi sijoittaa paikkamerkkejä tai monimutkaisemmin tuotettuja merkintöjä, esimerkiksi alueita. Karttoja voi tehdä ja muokata Visuaalisen muokkaimen avulla.

Kartan sijoittava koodi on esimerkiksi tämän näköinen:
<mapframe text="[[Jyväskylä]]" width=250 height=250 zoom=14 longitude=25.7500416,14 latitude=62.2438049 />

<Maplink>-tagi on otettu käyttöön kaikissa Wikipedioissa tänä syksynä, ja <Mapframe>-tagi on nyt tulossa käyttöön.

Katso lisää MediaWikin Maps-projektin sivuilta. Projektin kehittymistä voi seurata Phabricatorin #maps-projektissa.

Kartan lisääminen Visuaalisella muokkaimella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karttapohjan päällä esitettävät tiedot GeoJSON-muodossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maantieteellisten muotojen haku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavat esimerkit käyttävät monimutkaista tapaa, jossa yhdistyy haku Wikidatasta ja OpenStreetMapistä. Wikikoodi laitetaan Wikipedian (tai muun wikiprojektin) sivulle. Koodi sisältää haun Wikidataan, joka hakee hakuehtojen mukaiset tiedot. Näille tiedoille haetaan lisäksi geometriset muodot OpenStreetMapistä. Puuttuva tieto voi puuttua Wikidatasta, esimerkiksi, että jokin Helsingin kaupunginosista on jätetty merkitsemättä kokonaan tai sitä ei ole merkitty Helsingin kaupunginosaksi, jolloin se ei näy hakutuloksessa. Toinen vaihtoehto on, että OpenStreetMapissä ei ole merkitty alueen rajaa Wikidata-tunnisteella.

Lisää esimerkkejä alasivulla Esimerkkejä

Mitä voin tehdä?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki mukaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Voit harjoitella Maplink- ja Mapframe-tagien käyttöä ensin omalla käyttäjäsivulla.
 2. Voit lisätä Wikidata-tunnisteita kaikkiin OpenStreetMapiin tallennettuihin tietoihin, joilla voisi olla käyttöä Wikipediassa. Tässä vaiheessa OSM:stä voidaan lukea viivoja ja alueita, koordinaattipisteiden hyödyntäminen Wikidatan avulla on vasta tekeillä.
 3. Voit etsiä fiwikistä sellaisia artikkeleita/sijaintikarttoja joita pitäisi korvata mapframella. Kootaan esimerkiksi sivulle Karttainventaario.
 4. Voit sijoittaa Maplink- ja Mapframe-karttoja Wikipedia-artikkeleihin. Käytä Visuaalista muokkainta, kun se on mahdollista.
 5. Kutsu kaikkia asiaankuuluvia wikiprojekteja ja -yhteisöjä osallistumaan.

Koodareille tutkittavaksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Jos osaat ohjelmoida mallineita, voit alkaa miettimään, kuinka hienot uudet kartat saadaan sisällytettyä niihin.

Tunnisteiden lisääminen OpenStreetMapissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tutustu tästä kirjoitettuun blogipostaukseen. Tässä muistilista:

 1. Kirjaudu sisään www.openstreetmap.org ja luo tarvittaessa tunnus.
 2. Mene muokkaustilaan
 3. Etsi muokkaustilassa kohdetta, jonka aiot lisätä. Kun kyseessä on kunta, etsi joko kaupunkia (city) tai hallinnollista rajaa (administrative unit). Tässä vaiheessa Kartographer-kartat eivät voi hyödyntää paikkapisteitä OpenStreetMapistä, vain viivoja ja alueita.
 4. Lisää kenttä "Wikipedia" ja valitse kohde alasvetovalikosta. Voit käyttää mitä tahansa kieltä. Wikidata-tunnus löytyy tämän perusteella automaattisesti, sitä ei tarvitse erikseen lisätä.
 5. Muista tallentaa.

Tiedon päivittyminen niin, että sitä voi käyttää Wikipediassa, voi kestää toistaiseksi vielä kaksikin päivää. Eli jos mitään ei tapahdu, se ei ole välttämättä oma vikasi. Kahden päivän kuluttua se selviää!

Kysymyksiä ja vastauksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjoita tähän kysymyksesi tai kerro ongelmistasi. Yritetään ratkoa niitä sitten yhdessä.

K1. Onko järjestelmässä mahdollisuus tehdä artikkeliin sijoitettavia (ja siten heti näkyviä) karttakuvia, jotka kuitenkin päivittyisivät aika-ajoin? Esim. kunnan karttakuva, joka päivittyisi ainakin tovin päästä, kun kunnan rajat muuttuvat. Tässä olisi käyttäjälle se etu verrattuna erilliseen karttaikkunaan, että karttakuva näkyisi heti artikkelin avauduttua. Järjestelmän kannalta tämä olisi sikäli hyvä, että ei ohjata kaikkia käyttäjiä selaamaan varsinaista karttapalvelua. --Aulis Eskola (keskustelu) 25. marraskuuta 2016 kello 00.36 (EET)[vastaa]

V1. On kyllä, juuri tämä on etuna. Mapframe-tagillä tehdään artikkeliin upotettava kartta, ja se avautuu erilliseen ikkunaan vasta kun sitä klikkaa. Näytettävä kohde haetaan Wikidatasta, jolloin rajat haetaan OpenStreetMapin Wikimedia-kopiosta, joka päivittyy, kun tieto päivittyy OpenStreetMapissä. Vaihtoehtoisesti rajat voi määritellä erillisessä tiedoston osassa GeoJSON-muodossa. Silloin tieto päivittyy vasta kun juuri siihen tiedostoon kirjattua tietoa päivittää. Katso tätä esimerkkiä Kartographerin sivulla ja nyt myös omalla Esimerkkejä-alasivulla. --Susanna Ånäs (Susannaanas) (keskustelu) 25. marraskuuta 2016 kello 09.28 (EET)[vastaa]

K2. Onko mahdollista ottaa Visuaalinen muokkain käyttöön Wikipedia-nimiavaruudessa? Näillä sivuilla ei muuten ole mahdollista kokeilla sen käyttöä karttojen tekemisessä. --Susanna Ånäs (Susannaanas) (keskustelu) 25. marraskuuta 2016 kello 12.23 (EET)[vastaa]

Muita Wikiprojekteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiprojektit ovat yhteisöprojekteja, jotka voivat olla yhteydessä eri Wikimedia-projekteihin.

 • Wikiprojekti Maantieteelliset koordinaatit. Suomenkielinen Wikipedia.
 • Wikimaps, historiallisten karttojen projekti. Wikimaps on ollut ensisijaisesti Wikimedia Commonsissa toteutuva historiallisten karttojen lataamiseen, oikaisemiseen ja jatkokäyttämiseen tähtäävä projekti, joka on saanut alkunsa Wikimedia Suomen aloitteesta. Suunnitteilla on Wikimedia-liikkeen laajuinen karttatiedon yleinen käyttäjäryhmä nimellä Wikimaps User Group.
 • Wikiprojekti Historialliset kartat. Suomenkielinen Wikipedia. Wikimaps sai alkunsa tästä ryhmästä, mutta Wikimapsin muututtua etupäässä kansainväliseksi, projekti on jäänyt hiljaiseksi. Suomenkielistä toimintaa voisi jatkaa tämän yleisotsikon alla.
 • WikiProject Historical place. Wikidata. Projekti on tehty historiallisen paikkatiedon parhaiden käytäntöjen muotoilemiseen ja tiedon tuomiseen Wikidataan. Siinä mietitään, miten vanhat paikannimet ilmoitetaan Wikidatassa, miten muutosta kuvaillaan, miten vanhat rajat piirretään ja missä niitä säilytetään. Työ on vasta alussa ja monet teknisetkin ratkaisut puuttuvat vielä. Tule mukaan, jos aihe kiinnostaa!
 • Wikidatassa myös historiallisten karttojen metadatalle oma projektisivu.