Wikiprojekti:Avoin kulttuuridata hyötykäyttöön/Lisää kohteille ominaisuuksia

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
tehtävä
Lisää kohteille ominaisuuksia
Linkit teemoista, oppitunneista ja tehtävistä: Tutustuminen Wikidataan

Tämä tehtävä neuvoo lisäämään olemassaoleville Wikidata-kohteille ominaisuuksia monin eri tavoin.

Kukin tehtävä kuvaillaan tarkasti vaihe vaiheelta. Suoritettuasi kaikki vaiheet, onnittele itseäsi ja siirry seuraavaan tehtävään tai oppituntiin!

Miten voit osallistua oppituntien tekemiseen? Käännä ohjeita Wikidatassa (vihreät linkit), kuvita tehtävä lisäämällä ruutukaappauksia tai videoita tai lisää tietoa.

Täydennä Wikidatan tietoa Wikidatan ohje aiheesta Kuinka olemassaolevaan kohteeseen lisätään tietoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos aikaisemmin annettu tieto on selvästi virheellinen ja lähteetön, voit kirjoittaa uuden arvon sen päälle. Jos antamasi tieto voi olla yhtä tosi kuin aikaisempi tieto (esimerkiksi uudempi asukasmäärä tai eri lähteen mainitsema tieto), tallenna omasi edellisen lisäksi. Wikidatassa voi olla ilmoitettuina useita syntymäaikoja henkilöille, sillä ne ovat peräisin eri lähteistä. Sinun ei tarvitse päättää, mikä niistä on oikea, kunhan viittaat lähteeseen, mistä tieto on peräisin.


Näin muokkaat Wikidata-kohdetta
Kirjaudu Wikidataan
Wikidataa voi lukea kuka tahansa, mutta sen muokkaamiseksi täytyy omistaa käyttäjätunnus ja kirjautua sisään. Tunnus on sama kaikissa Wikimedian projekteissa. Jos sinulla on tunnus Wikipediassa, se toimii myös Wikidatassa. Katso lisää muokkaajaksi ryhtymisestä.
Kerro Wikidatalle, mitä kieliä osaat
Muista ensin käydä asettamassa asetuksiisi valikoima kieliä, joita osaat tai ymmärrät. Näet kohteen monikieliset tiedot kaikilla niillä kielillä. Voit käyttää tietoja apunasi suomenkielisen tiedon löytämiseksi tai voit täydentää tietoja näillä kielillä. Lisätietoa: Muokkaa kieliasetuksiasi
Paranna satunnaista kohdetta
Etsi satunnainen kohde Wikidatasta ja katso, voitko täydentää sen suomenkielisiä tietoja. Voit etsiä uuden satunnaisen kohteen linkistä, jonka löydät Wikisivun vasemman laidan valikosta.
Wikidata-screenshot Helsinki - nimi.png
Muokkaa kohdetta
Voit ottaa minkä tahansa Wikidatan kohteen tarkasteltavaksi ja katsoa, että sillä on suomenkielinen nimi, kuvaus ja mahdollisia vaihtoehtoisia nimiä, aliaksia. Klikkaa linkkiä Muokkaa. Voit nyt lisätä kohteelle nimen, kuvauksen ja aliaksia. Tallenna.
Onneksi olkoon! Suoritit menestyksekkäästi tehtävän Näin muokkaat Wikidata-kohdetta!


Etsi Wikidatasta puuttuvaa tietoa
Selaa Wikidataa eri tavoin, jotta voit löytää vaillinaisia tietoja, joita haluat täydentää. Wikidatasta hakemisesta on erillinen sivu, samoin erilaisista työkaluista. Tässä kuitenkin valikoima hakuja, joilla löydät puuttuvaa tietoa.
Etsi henkilö, jolta puuttuu syntymäaika
Etsi virheellinen syntymäaika Wikidatasta
Katso Luokka:Syntymäaika on Wikidatassa eri. Huom: Wikidatassa voi olla ilmoitettuna useita vaihtoehtoisia syntymäaikoja, jotka perustuvat eri lähteisiin.
Etsi valtio jonka wikidatasivulla on vanhentunut tieto päämiehestä.
Pitää olla lista johon on ennalta etsitty sopivia valtioita.
Käännä ominaisuuksien nimiä
Tämän sivun kautta näet, mitkä ominaisuuksien nimet on käännetty suomeksi ja mitkä ovat kääntämättä. Klikkaa linkkejä rohkeasti ja lisää tietosi Wikidataan.
Wiki ShootMe!
Wiki ShootMe! on hakutyökalu, joka näyttää lähiympäristöstäsi Wikidata-kohteita, joilta puuttuu kuvitus. Wikipedia-artikkelilla saattaa olla kuvituskuva, vaikka se puuttuu Wikidatasra. Kamera käteen ja täydentämään!
Lisää hakuja
Wikidata-todo -sivulla on lisäksi valmiit hakulinkit AutoList2:een, jolla voi etsiä jokaisen maan kansalaisia, paikkoja ja objekteja, joilta puuttuu kuva tai kansalaisia, joilta puuttuu sukupuoli, ammatti, syntymä- tai kuolinpäivä, tai paikkoja ilman hallinnollista yksikköä. Lisäksi voi etsiä taksoneita ilman taksonitasoa, ylempää taksonia tai taksonin nimeä.
Onneksi olkoon! Suoritit menestyksekkäästi tehtävän Etsi Wikidatasta puuttuvaa tietoa!


Lisää tietoa kohteille
Muokkaa ominaisuuden arvoa
Klikkaa linkkiä [muokkaa], joka on esityksen sisällä.
tai lisää uusi arvo esitykseen
Klikkaa linkkiä [lisää], joka on esityksen sisällä. Toisinaan useampi arvo kuuluu asiaan. Henkilöllä on monia lapsia, valtiossa osavaltioita jne. Jos kuitenkin haluat lisätä uudemman arvon ja jättää vanhemman historialliseksi arvoksi, voit lisätä sen edellisen lisäksi. Lisäksi sinun täytyy valita, mikä arvoista on ajankohtainen, siitä alempana.
tai lisää uusi esitys
Klikkaa linkkiä [lisää], joka on esitysten luettelon perässä.
Lisää ominaisuudelle arvo
Se voi olla joku Wikidatan datatyypeistä: Wikidata-kohde, merkkijono, yksikielinen teksti, määrä, aika, Commonsin mediatiedosto, maantieteellinen koordinaatti, ominaisuus tai URL (Iri). Kohde
Kuinka löydän olemassaolevan kohteen arvoksi?
Kun lisäät kohdetta uuden väitteen arvoksi, kohteelle on usein asetettu rajoituksia, valitun arvon pitää esimerkiksi olla ihminen. Jos pudotusvalikko ei tarjoa sinulle oikeaa arvoa, joko se ei löydy tai sitä ei ole olemassa. Jos olet määritellyt omat kielesi babel-laajennuksella, hakee haku kaikilla näillä kielillä. Jos et ole määritellyt kieliä, voit joutua vaihtamaan käyttöliittymän kielen toiseksi, jotta löydät kohteen. Voit myös etsiä sitä Reasonatorilla, jossa on oletusarvoisesti monikielinen haku. Voit lisätä arvon myös Q-koodilla. Jos kohdetta ei ole olemassa, joudut tekemään sen.
Jos haluat lisätä uuden, ajankohtaisemman arvon ja jättää vanhan arvon historiallisista syistä, esimerkiksi aikasarjaksi, sinun täytyy merkitä uusi arvo suosituksi asemaksi ja poistaa sama merkintä vanhalta arvolta. Asemalla on kolme arvoa: Preferred rank suosittu, Wikidata rank tavallinen asema ja Deprecated rank vanhentunut asema. Samaa mekanismia käytetään eriävien näkökulmien esittämiseen, mutta silloin suositun aseman kanssa täytyy olla varovainen.
Etsi uudelle tiedolle luotettava lähde
Wikidata on toissijainen tietopankki, mikä tarkoittaa sitä, että kaiken sinne lisättävän tiedon tulee olla tallennettuna jossain muualla ennen kuin siihen viitataan Wikidatasta. Wikipedia ei ole sopiva lähde. Suuri osa Wikidatan alkuperäisestä tiedosta perustuu Wikipedioista kerättyihin tietoihin. Tavoite on kuitenkin vaihtaa nämä viitteet, jotka on merkitty ominaisuudella tuotu lähteestä (P143) toisilla, luotettavilla lähteillä.
Viittaa lähteeseen
Onneksi olkoon! Suoritit menestyksekkäästi tehtävän Lisää tietoa kohteille!