Wikiprojekti:Avoin kulttuuridata hyötykäyttöön/Lisää kohteille ominaisuuksia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Älä poista tai korvaa Wikidatassa olevaa tietoa, ellei siihen ole hyvää syytä. Jos antamasi tieto voi olla yhtä tosi kuin aikaisempi tieto (esimerkiksi uudempi asukasmäärä tai eri lähteen mainitsema tieto), tallenna omasi edellisen lisäksi. Wikidatassa voi olla ilmoitettuina useita syntymäaikoja henkilöille, sillä ne ovat peräisin eri lähteistä. Sinun ei tarvitse päättää, mikä niistä on oikea, kunhan viittaat lähteeseen, mistä tieto on peräisin. Jos aikaisemmin annettu tieto on selvästi virheellinen ja lähteetön, voit kirjoittaa uuden arvon sen päälle.
Kirjaudu Wikidataan
Wikidataa voi lukea ja sitä voi muokata kuka tahansa, myös kirjautumatta sisään. Kannattaa kuitenkin rekisteröityä ja kirjautua sisään. Tunnus on sama kaikissa Wikimedian projekteissa. Jos sinulla on tunnus Wikipediassa, se toimii myös Wikidatassa.
Kerro Wikidatalle, mitä kieliä osaat
Kun olet kirjautunut, voit asettaa asetuksiisi valikoiman kieliä, joita osaat tai ymmärrät. Näet kohteen monikieliset tiedot kaikilla niillä kielillä. Voit käyttää tietoja apunasi suomenkielisen tiedon löytämiseksi tai voit täydentää tietoja näillä kielillä. Lisätietoa: Muokkaa kieliasetuksiasi
Paranna satunnaista kohdetta
Etsi satunnainen kohde Wikidatasta ja katso, voitko täydentää sen suomenkielisiä tietoja. Voit etsiä uuden satunnaisen kohteen linkistä, jonka löydät Wikisivun vasemman laidan valikosta.
Wikidata-screenshot Helsinki - nimi.png
Muokkaa kohdetta
Voit ottaa minkä tahansa Wikidatan kohteen tarkasteltavaksi ja katsoa, että sillä on suomenkielinen nimi, kuvaus ja mahdollisia vaihtoehtoisia nimiä, aliaksia. Klikkaa linkkiä Muokkaa. Voit nyt lisätä kohteelle nimen, kuvauksen ja aliaksia. Tallenna.


Etsi Wikidatasta puuttuvaa tietoa
Selaa Wikidataa eri tavoin, jotta voit löytää vaillinaisia tietoja, joita haluat täydentää. Wikidatasta hakemisesta on erillinen sivu, samoin erilaisista työkaluista. Tässä kuitenkin valikoima tapoja, joilla voit löytää puuttuvaa tietoa.
Suomenkielisessä Wikipediassa on luokkia, joihin puutteellisia Wikidata-kohteita linkittyy automaattisesti
Näitä ovat esimerkiksi Syntymäaika puuttuu Wikidatasta tai Syntymäaika on Wikidatassa eri. Huom: Wikidatassa voi olla ilmoitettuna useita vaihtoehtoisia syntymäaikoja, jotka perustuvat eri lähteisiin.
Wikidatassa on huoltoluokkia, jotka listaavat virheellisiä tai puutteellisia kohteita
Tällaisia listoja ovat esimerkiksi Wiki Loves Monuments-kilpailun talkoolistat, kuten Nimet ruotsiksi, Nimet englanniksi, Puuttuvat kuntamerkinnät, Puuttuvat paikkatiedot, Useita koordinaatteja, Puuttuva tyyppi, Puuttuva tyyppi ja Commons-luokka.
On myös mahdollista luoda listoja erilaisten puutteellisten tietojen perusteella
Tällaisia listoja ovat esimerkiksi Wiki Loves Monuments-kilpailun talkoolistat, kuten Nimet ruotsiksi, Nimet englanniksi, Puuttuvat kuntamerkinnät, Puuttuvat paikkatiedot, Useita koordinaatteja, Puuttuva tyyppi, Puuttuva tyyppi ja Commons-luokka.
Etsi valtio jonka wikidatasivulla on vanhentunut tieto päämiehestä.
Pitää olla lista johon on ennalta etsitty sopivia valtioita.
Käännä ominaisuuksien nimiä
Tämän sivun kautta näet, mitkä ominaisuuksien nimet on käännetty suomeksi ja mitkä ovat kääntämättä. Klikkaa linkkejä rohkeasti ja lisää tietosi Wikidataan.
Wiki ShootMe!
Wiki ShootMe! on hakutyökalu, joka näyttää lähiympäristöstäsi Wikidata-kohteita, joilta puuttuu kuvitus. Wikipedia-artikkelilla saattaa olla kuvituskuva, vaikka se puuttuu Wikidatasra. Kamera käteen ja täydentämään!
Lisää hakuja
Wikidata-todo -sivulla on lisäksi valmiit hakulinkit AutoList2:een, jolla voi etsiä jokaisen maan kansalaisia, paikkoja ja objekteja, joilta puuttuu kuva tai kansalaisia, joilta puuttuu sukupuoli, ammatti, syntymä- tai kuolinpäivä, tai paikkoja ilman hallinnollista yksikköä. Lisäksi voi etsiä taksoneita ilman taksonitasoa, ylempää taksonia tai taksonin nimeä.


Lisää tietoa kohteille
Muokkaa ominaisuuden arvoa
Klikkaa linkkiä [muokkaa], joka on esityksen sisällä.
tai lisää uusi arvo esitykseen
Klikkaa linkkiä [lisää], joka on esityksen sisällä. Toisinaan useampi arvo kuuluu asiaan. Henkilöllä on monia lapsia, valtiossa osavaltioita jne. Jos kuitenkin haluat lisätä uudemman arvon ja jättää vanhemman historialliseksi arvoksi, voit lisätä sen edellisen lisäksi. Lisäksi sinun täytyy valita, mikä arvoista on ajankohtainen, siitä alempana.
tai lisää uusi esitys
Klikkaa linkkiä [lisää], joka on esitysten luettelon perässä.
Lisää ominaisuudelle arvo
Se voi olla joku Wikidatan datatyypeistä: Wikidata-kohde, merkkijono, yksikielinen teksti, määrä, aika, Commonsin mediatiedosto, maantieteellinen koordinaatti, ominaisuus tai URL (Iri). Kohde
Kuinka löydän olemassaolevan kohteen arvoksi?
Kun lisäät kohdetta uuden väitteen arvoksi, kohteelle on usein asetettu rajoituksia, valitun arvon pitää esimerkiksi olla ihminen. Jos pudotusvalikko ei tarjoa sinulle oikeaa arvoa, joko se ei löydy tai sitä ei ole olemassa. Jos olet määritellyt omat kielesi babel-laajennuksella, hakee haku kaikilla näillä kielillä. Jos et ole määritellyt kieliä, voit joutua vaihtamaan käyttöliittymän kielen toiseksi, jotta löydät kohteen. Voit myös etsiä sitä Reasonatorilla, jossa on oletusarvoisesti monikielinen haku. Voit lisätä arvon myös Q-koodilla. Jos kohdetta ei ole olemassa, joudut tekemään sen.
Jos haluat lisätä uuden, ajankohtaisemman arvon ja jättää vanhan arvon historiallisista syistä, esimerkiksi aikasarjaksi, sinun täytyy merkitä uusi arvo suosituksi asemaksi ja poistaa sama merkintä vanhalta arvolta. Asemalla on kolme arvoa: Preferred rank suosittu, Wikidata rank tavallinen asema ja Deprecated rank vanhentunut asema. Samaa mekanismia käytetään eriävien näkökulmien esittämiseen, mutta silloin suositun aseman kanssa täytyy olla varovainen.
Etsi uudelle tiedolle luotettava lähde
Wikidata on toissijainen tietopankki, mikä tarkoittaa sitä, että kaiken sinne lisättävän tiedon tulee olla tallennettuna jossain muualla ennen kuin siihen viitataan Wikidatasta. Wikipedia ei ole sopiva lähde. Suuri osa Wikidatan alkuperäisestä tiedosta perustuu Wikipedioista kerättyihin tietoihin. Tavoite on kuitenkin vaihtaa nämä viitteet, jotka on merkitty ominaisuudella tuotu lähteestä (P143) toisilla, luotettavilla lähteillä.
Viittaa lähteeseen