Wikipedia:Wikipedian Lähdekirjasto/Tietoa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Etusivu Keskustelu TietoaLähdekirjasto

Tietoa

Wikipedian Lähdekirjasto on avoin tutkimuskeskus, jonka kautta Wikipedian muokkaajat voivat saada pääsyn tärkeisiin luotettaviin lähteisiin artikkeleiden kehittämiseksi. Lähdekirjaston tavoitteena on tehdä lähteiden käytöstä ilmaista, helppoa, yhteisöllistä ja tehokasta.

Wikipedian Lähdekirjasto on suomenkielinen haara Wikipedia Librarylle, jonka toimintaa johtaa Jake Orlowitz (en:User:Ocaasi (WMF)). Wikimedia Foundationin rahoittama projekti käynnistyi vuonna 2013.


sähköposti: wikipedialibrary@wikimedia.org twitter: @WikiLibrary facebook: The Wikipedia Library uutiskirje (englanniksi): Wikipedia-Library

Wikipedian Lähdekirjaston tehtävänä on ratkaista tietoammattilaisten kohtaamia haasteita, jotka liittyvät lähteiden löytämiseen ja niiden saavutettavuuteen. Kirjastoille ja julkaisijoille on haastavaa saada resurssit yleisön ja opiskelijoiden käyttöön, kun useat opiskelijat ja tiedon etsijät aloittavat tiedonhaun Wikipediasta. Tällaisessa tilanteessa yhteistyö on selkeästi kannattavaa. Lähteiden maailmassa on sanonta, että tieto löydetään muualta – nykyään tieto löydetään yleensä Wikipediasta.

Monella Wikipedian käyttäjällä ei ole ilmaista, suoraa tai helppoa pääsyä maksumuurillisiin julkaisuihin tai rajoitettuihin arkistoihin – heille Wikipedia on ensisijainen tietolähde. Kaikki tieto ei ole ilmaista, mutta suurin osa tiedosta voidaan ainakin tiivistää Wikipediaan tai siihen voidaan viitata siellä. Maailman seitsemänneksi suosituimpana verkkosivuna Wikipedia on kirjastoille ja julkaisijoille vertaansa vailla oleva mahdollisuus lisänäkyvyyden saamiseksi ja sisällön levittämiseksi.

Kuinka saamme mahdollisimman korkealaatuista tietoa Wikipediaan ja miten saamme lukijamme perehtymään siihen? Tavoitteenamme ei ole tehdä Wikipediasta tutkimuksen loppupistettä vaan alkupiste syvemmälle oppimiselle.

Haluamme, että Wikipedia olisi tärkeässä osassa tutkimusta ja tiedon levitystä. Samalla kun kirjastonhoitajat, akateemikot ja julkaisijat jakavat lähteitänsä ja ammattitaitoaan, Wikipedia ohjaa valtavan kuukausittaisen lukijakuntansa tietoalan ammattilaisten, tieteellisten julkaisujen ja alkuperäistekstien luo.

Viisi päämäärää

[muokkaa wikitekstiä]

Teemme työtä viiden ison päämäärän saavuttamiseksi. Tavoitteenamme on

  • Tuoda muokkaajille paremmin esille paikalliset kirjastot ja avoimesti saatavilla olevat resurssit.
  • Tehdä yhteistyötä julkaisijoiden kanssa, jotta saisimme ilmaisen pääsyn maksumuurillisiin sisältöihin.
  • Luoda edellytyksiä muokkaajien, kirjastojen ja kirjastonhoitajien yhteistyölle
  • Auttaa wikipedistejä lähteiden löytämisessä
  • Edistää laajempaa avointa saatavuutta (open access) julkaisutoiminnassa ja tutkimustyössä